Gyógyszeripari szakmai gyakorlat című szabadon választható tantárgy beszámolója

2018. február 5.

2017 őszi szemeszterében elsőként volt lehetőség arra, hogy a Gyógyszeripari szakmai gyakorlat c. kurzus keretében hallgatóink a szorgalmi időszak alatt egy hetes szakmai tapasztalatot szerezhessenek a gyógyszeriparban.

2017 őszi szemeszterében elsőként volt lehetőség arra, hogy a Gyógyszeripari szakmai gyakorlat c. kurzus keretében hallgatóink a szorgalmi időszak alatt egy hetes szakmai tapasztalatot szerezhessenek a gyógyszeriparban. A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. három pécsi hallgatónkat fogadta, melynek keretében nem csupán körbevezették őket a gyógyszergyárban, de betekinthettek az ottani munkafolyamatokba, ami – mint beszámolójukból kiderül - messze nem csak gyógyszertervezésből és gyógyszergyártásból áll. A Magyar Gyógyszerészi Kamara Ipari Bizottsága által koordinált innovatív oktatási projekt keretében, a MAGYOSZ Tagvállalatok és a hazai gyógyszerészképzőhelyek együttműködésével kidolgozott tantárgyi tematika alapján zajlott a képzés.

Sikeres és előremutató projektnek érezzük az idén megvalósult „pilot” programot és bízunk benne, hogy egy hosszú távú együttműködést kezdetét jelenti az ipari szereplők, a képzőhelyek, valamint a kamarai bizottság számára. Hallgatóink alábbi rövid beszámolója reményeink szerint felkelti a pécsi hallgatók érdeklődését a kurzus iránt, hiszen a Gyógyszeripari szakmai gyakorlat tárgy keretében személyes tapasztalatokat szerezhetnek az iparban dolgozó gyógyszerészek munkájáról és egyúttal hasznos szakmai ismeretekkel gazdagohatnak.

A gyakorlat első napján a Készítményfejlesztési Főosztályt látogattuk meg, ahol megismerhettük az analitikai és technológiai fejlesztési tevékenységeket, majd a pilot üzemben is körbevezettek minket. A második napon a gyártási folyamatokat ismerhettük meg; a tablettázó, kiszerelő és az injekciógyártó üzemet jártuk körbe. A harmadik napon a Minőségbiztosítási Igazgatóságon jártunk, a negyediken a törzskönyvezéssel ismerkedhettünk meg, majd az utolsó napon a raktározási feladatok kerültek bemutatásra. A főosztályok megismerése után interaktív feladatokkal, workshopokkal tették érdekessé az aznap tanultakat a szervezők. Kifejezetten tetszett, hogy odafigyeltek rá, hogy a legtöbbször fiatalok tartsák az előadásokat. E mellett sokszor maguk az osztályvezetők jöttek le bemutatni az osztály működését. Az adott előadás után mindig be lett mutatva az adott osztály, megmutatták mi hogy működik, ki mit csinál.

A többi egyetemekről érkező hallgatókkal igyekeztünk délutáni programok keretében összebarátkozni és így jó volt megismerkedni a másik egyetemről jött hallgatótársainkkal is.

Nagyon jól éreztük magunkat a Richterben, kedvesek voltak az oktatók és a társegyetemek hallgatói is. A hét elteltével eléggé szomorú volt mindenki, hogy vége lett.

Összességében egy remek lehetőség ez bárkinek, aki az iparban szeretne elhelyezkedni, vagy csak szeretné élőben látni az egyetemi padban tanultakat. Én szívesen visszamennék még egyszer, ha lehetne, mi mindenképp ajánljuk.

Gyógyszeripari szakmai gyakorlat a Richter Gedeon Gyógyszergyárban 2017 őszén