Gyógyszeripari szakmai gyakorlat beszámolói - 2018/2019-es tanév őszi félév

2019. február 21.

Sanofi- Veresegyház

A gyógyszeripari szakmai gyakorlat keretében 1 hetet tölthettem Veresegyházon a Sanofi gyógyszergyárban. Nagyon jó élmény volt az eddig elméletben megtanult dolgokat a valóságban látni. A gyárban eltöltött 1 hét alatt végig követhettem a gyógyszergyártás minden lépését a hatóanyag beérkezéstől, a granuláláson át a csomagolásig. Bepillantást nyerhettem a gyártáshoz közvetlenül nem kapcsolódó tevékenységekbe is, mint például a tisztítás validálás. A gyárban eltöltött órák jó hangulatban teltek a más egyetemről érkezett gyógyszerészhallgatókkal. Az ott dolgozók kedvesen fogadtak minket, mindenki barátságos és közvetlen volt hozzánk és készségesen válaszolt a kérdéseinkre. Ajánlom kurzust azoknak, akik szeretnék nagyban látni a gyógyszergyártást, esetleg a későbbiekben szeretnének gyárban elhelyezkedni.

Rumi Nóra, gyógyszerészhallgató

Meditop - Pilisborosjenő

Nekem nagyon tetszett összességében, főleg hogy testközelből láthattuk a gyártást/berendezéseket/különféle műveleteket, amiket részletesen be is mutattak. A legjobb az volt hogy nem csak előadásokból állt a hét (annak ellenére hogy elméleti kurzus), hanem mi magunk is csinálhattunk pl. kioldódás vizsgálatot, tehát megtapasztalhattuk hogy élesben hogy működik ez az egész, és mi történik a laborban. Nagyon hasznos kurzus azoknak, akiket kicsit is érdekel az ipar.

Zhang Yajun, gyógyszerészhallgató

Richter Gedeon - Budapest

Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen az ipari kurzuson, izgalmas és érdekes hetet tölthettünk a Richterben. Nagyra értékeltem, hogy megismerhettem olyan ott dolgozó gyógyszerész szakembereket, akik saját szemszögükből, sok éves tapasztalatuk alapján meséltek nekünk a gyógyszerészet ipari rejtelmeiről. Beleláthattunk olyan ipari folyamatokba, amelyekről az egyetemen csak elméletben hallhattunk. Számomra nagy élmény volt, hogy ellátogathattunk a steril gyógyszerformákat készítő üzembe, ahol testközelből láthattuk a szemcseppek, infúziók gyártását. Egy egész napot töltöttünk a Fejlesztési Osztályon és a Minőségbiztosítási Osztályon, ahol a legtöbb gyógyszerész dolgozik a gyáron belül, ezáltal beleláthattunk mindennapjaikba. Számomra a legérdekesebb napot a Törzskönyvezési Osztályon töltöttük el, ahol interaktív feladatokon keresztül tanították meg nekünk a törzskönyvezés legfontosabb feladatait, ezzel a gyakorlatias bemutatóval átláthatóvá tették számunkra ezt a szakterületet. Gyakorlatunk 5 napja során gyakorlati ismeretekkel, rengeteg új élménnyel gazdagodtunk, amelyeket nagyon köszönünk a Richter Gedeon Gyógyszergyár dolgozóinak, akik gyakorlatunk során végig velünk voltak és készségesen válaszoltak minden kérdésünkre.

Jáhn Eszter, gyógyszerészhallgató

Egis - Budapest

Az egyhetes EGIS Zrt-nél töltött gyakorlatom nagyon meghatározó élmény volt az egyetemi tanulmányaim során. Úgy érzem, hogy a leghasznosabb választható kurzus volt, amit valaha felvettem.

Nagyon sok szakterületet megismertünk. Nem csak gyógyszerészi szempontból kaptunk betekintést a gyárba. Igazából ez alatt az egy hét alatt tudatosult bennem, hogy mennyire szerteágazó hivatást is választottam.

Az egyetemen tanultakat „nagyban” láthattam a gyárban. Jó élmény volt, amikor tudtunk válaszolni olyan kérdésekre, amit technológián tanítottak. Addig a pontig azt hittem, hogy, a technológián elhangzottak nagyrésze felesleges. A gyárban pedig megvilágosodtam, hogy nagyon nem.

Az ott dolgozók nagyon szimpatikusak és segítőkészek voltak a gyakorlat során. Mindenről kaptunk órarendet, és mindig tartották magukat az beosztáshoz. Nagyon figyeltek arra, hogy hasznosan és jó hangulatban teljen el ez a pár nap. Még az ott lévő többi kar hallgatóival és tartottak nekünk csapatépítést. Bármiről kérdezhettünk és nagyon szívesen és nem lekezelően válaszoltak.

Összeségében nagyon jól éreztem magam ez alatt a hét alatt. Én az az ember voltam, aki mindig azt állította, hogy biztos nem megy gyárba. Most már másképp látom. El tudom magam képzelni egy gyógyszergyárban.

Kormos Adrienne, gyógyszerészhallgató

Végzős hallgatóként mindenképp élni akartam ezzel a lehetőséggel mivel mindig is érdekelt az ipari terület.

Legjobban, ami tetszett, hogy nem csak érdekes előadásokat hallhattunk, hanem betekintést nyerhettünk a különböző gyártási területekre, mint például a tablettázó, injekció és csomagoló üzem. Rendkívül érdekes volt számomra, hogy az egyetemen tanultakat élőben is láthattuk és a különböző gyártási folyamatokat végig követhettük.

Mindenki nagyon kedves, közvetlen, barátságos és nyitott volt. Az előadóktól lehetőségünk volt az adott témával kapcsolatosan kérdéseket feltenni illetve az előadás után személyesen is kérdezhettünk tőlük. Lelkesedéssel fogadtak minket és ez nagyon jó érzés volt. Ez a lehetőség számomra segített abban, hogy rálátást nyerjek az egyes ipari területekre illetve megerősítette azt a szándékomat, hogy a jövőben az iparban helyezkedjek el.

Nagyszerű volt a csapat összhangja és jó volt beszélgetni más egyetemről érkező hallgatókkal. Az első napon HR blokk keretein belül lehetőségünk volt egy kicsit jobban megismerni egymást játékos feladatokkal egybekötve és így a hetet egy csapatként kezdhettük.

A szervezés rendkívül kimagasló volt. Jól szervezett programok voltak és az utazás, szállás, étkezés támogatása/megoldása is kiváló volt. Bármelyik helyre érkeztünk, mindig volt friss pogácsa, ásványvíz és kávé, ami szintén a jól szervezettséget és odafigyelést mutatta. Külön köszönet Viviennek és Amandának, akik végig kisértek minket a nap folyamán és összetartották a csapatot.

Mivel ez volt az első alkalom, hogy egy gyárban hosszabb időt töltöttem, így viszonyítási alapom nem volt. Köszönhetően a jó szervezettségnek, rendkívül hasznosnak találtam az itt eltöltött egy hetet és bátran ajánlom minden végzős hallgatónak, akit esetleg érdekel az ipar, hogy használja ki ezt a lehetőséget.

Szijártó Anita, gyógyszerészhallgató