2019. október 1.

A Farmakognóziai Intézet 2019-ben is változatos programokkal várta az érdeklődőket szeptember 27-én, a Kutatók éjszakáján.

Gyógynövényből illóolaj

Szereplők: Balázs Viktória Lilla, dr. Csikós Eszter, dr. Horváth Adrienn

A résztvevőknek lehetőségük nyílt az illóolajok felhasználási lehetőségeinek alapos megismerésére, saját szaglóüvegcse készítésére is. Megfigyelhették, hogyan lesz illóolaj a növényből: előadás keretében meghallgathatták az előállítás lehetőségeit, és laboratóriumi körülmények közt megtekinthették az illóolaj desztillálás menetét.  Betekintést nyerhettek a parfümkészítés világába is. 

 

Gyógynövények a kertben - Zöldfűszerek és teák a mindennapokban

Szereplők: dr. Purger Dragica, dr. Bartha Sámuel Gergely

Az érdeklődők az intézet saját gyógynövénykertjében tehettek sétát, melynek során megismerhették a legfontosabb hazai gyógy- és fűszernövényeket, ismertetőjegyeiket és alkalmazásuk lehetőségeit.

 

"Nem mind arany, ami fénylik" - Mézhamisítás, méz és egészségmegőrzés

Szereplők: dr. Farkas Ágnes, Nagy-Radványi Lilla

Hogyan járulhat hozzá a méz egészségünk megőrzéséhez? Hogyan lehet ellenőrizni a méz minőségét, valódiságát? A kérdésekre az érdeklődők interaktív előadás, valamint érzékszervi és mikroszkópos vizsgálatok segítségével kaphattak választ.​

 

Népi gyógyászat napjainkban - erdélyi gyógynövénypéldák képes bemutatóval

Szereplő: dr. Papp Nóra

Az előadás erdélyi gyűjtőutak, elsősorban a székelyföldi Homoródok völgye / Homoródalmás fő eredményeit mutatta be szárított gyógynövények és képek segítségével.