2020. március 5.

A hagyományos tablettáknál jóval hatékonyabb, személyre szabható gyógyszereket fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának és 3D Központjának kutatói. A szuperpirulákat elsőként a klinikákon vetnék be, de a távolabbi jövőben a patikákban is külön, nekünk gyártott gyógyszereket kaphatunk.

„A hagyományos, préseléses gyógyszergyártás is rengeteg mindenre képes, ám komoly technológiai korlátok léteznek. Az egyik legfontosabb ezek közül a különböző hatóanyagok kombinálása egy gyógyszeren belül: a préseléses technológiával összesen mintegy háromféle szert lehet elhelyezni egy-egy tablettában, hiszen ezek keverednek és reakcióba lépnek egymással” – mondja dr. Pál Szilárd, a PTE Gyógyszerésztudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének igazgatója.

Az intézet kutatói által kidolgozott új megoldás akár 10 különböző hatóanyag kombinálását is lehetővé teszi. A módszer lényege a tabletták szerkezetében keresendő. A 3D nyomtatással készített gyógyszerek belseje leginkább a méhsejtekre emlékeztet, a különböző hatóanyagokat külön rekeszekbe lehet elhelyezni, így nem lépnek idő előtt reakcióba egymással. Egy 3D nyomtatott tabletta akár 5-6 hagyományos gyógyszert is kiválthat. Miután a tabletták szerkezete révén nem csak a hatóanyagok kombinációját, hanem azok felszívódásának gyorsaságát is lehetséges szabályozni, speciálisan személyre szabott gyógyszerek készíthetők helyben a klinikákon, a kórházakban fekvő betegek részére.

Az ma is megszokott, hogy egyes szereket egyénileg készítenek el a patikákban a betegek részére, ennek mintájára akár az is elképzelhető lehet pár évtizeden belül, hogy miután a páciens beviszi a receptet, helyben kinyomtatják neki a gyógyszerét. A gyógyszernyomtatás megoldást jelenthet az úgynevezett „árva gyógyszerek” esetében, amiket a kifejezetten ritka betegségekben szenvedők részére fejlesztettek, ám a betegek viszonylag alacsony száma miatt nem kerülnek tömeggyártásra. Bár az egyes betegségekben szenvedők száma alacsony, összességében sokan vannak, és nem egy esetben a legsebezhetőbb rétegekből kerülnek ki, ilyenek a ritka anyagcsere zavarokban szenvedő gyerekek. Mindehhez persze még sok kutatómunkára és fejlesztésre van szükség, és itt kerül képbe az egyetem 3D Központja által nyújtott technikai és szakmai segítség.

„Az első kísérletek során polilaktonsav (PLA) alapú kompozitokat nyomtattunk a Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet kutatóival, melynek során különböző kitöltöttségi százalékokat, mintázatokat és nyomtatási orientációkat próbáltunk ki. Ezt követi a preklinikai kísérletek megtervezése, valamint a szükséges minták megtervezése, előállítása. Az intézettel közösen gyógyszeralapanyag előállítására alkalmas eszközpark beszerzését is tervezzük, arra törekedve, hogy a személyre szabott medicinának megfelelően a legpontosabb és leginkább optimális hatóanyag koncentrációkat érhessük el” - mondta dr. Maróti Péter, a PTE 3D Központ szakmai koordinátora.

Forrás:

Dunántúli Napló