Megjelent a PTE közösségi médiára vonatkozó hivatalos útmutatója

2020. április 21.

A Pécsi Tudományegyetem Rektori Kabinete, a Média Iroda, valamint a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság Arculati Csoport munkatársai elkészítettek egy, a közösségi média használatára vonatkozó összegyetemi irányelveket magába foglaló útmutatót. 

Az alább található dokumentumban foglalt irányelvek betartása a jelenleg fennálló járványügyi helyzetben még fontosabb. Kérjük az oktató kollégákat, a kar munkatársait és a hallgatókat is, hogy tanulmányozzák az útmutatót.

Több olyan kérdés érkezett a PTE vezetéséhez az elmúlt időszakban, melyek a jelen helyzetben való közösségimédia-használattal állnak összefüggésben. A PTE Vezetői Értekezlete emiatt április elején elfogadott egy olyan ajánlást, mely megkönnyíti az eligazodást a közösségimédia-használat sűrű erdejében. 

Honnan lehet tudni, hogy mi az Egyetem hivatalos állásfoglalása valamiről?

Onnan, hogy a Pécsi Tudományegyetem hivatalos csatornáin jelenik meg. Ennek központi és megkerülhetetlen platformja a http://pte.hu weboldal.

Kifejtheti-e valaki a véleményét bármelyik közösségimédia-platformon akkoris, ha az Egyetem munkatársa?

Persze. Azt viszont nem állíthatja, hogy az adott vélemény az Egyetem véleménye. Úgy sem állíthatja be a véleményét, MINTHA az Egyetem véleménye lenne. Ha szükséges, ettől az egyéni magánvéleménytől az Egyetem el is határolódhat.

Egy esetleges negatív bejegyzés, trágár vagy másokat sértő bejegyzés miatt a felelősség ilyen esetben csak és kizárólag magát a magánszemélyt terheli.

Mit jelent az, hogy szenzitív adat?

Ez a személyes adatok különleges kategóriája: faji vagy etnikai származásra, politikai véleményre, vallási vagy világnézeti meggyőződésre vagy szakszervezeti tagságra utaló személyes adatok, valamint a természetes személyek egyedi azonosítását célzó genetikai és biometrikus adatok, az egészségügyi adatok és a természetes személyek szexuális életére vagy szexuális irányultságára vonatkozó személyes adatok.

Megírhatom a Facebook-oldalamon azt, ha tudom az egyik barátomról/kollégámról/az unokaöcsém keresztanyjának a barátnőjéről, hogy karanténban van/koronavírusos?

Nem, ez szenzitív adat.

Ha csak az ismerőseim köre látja a Facebook oldalamat, akkor az már szűk kör, oda kiírhatom, ha tudom az egyik barátomról/kollégámról/az unokaöcsém keresztanyjának a barátnőjéről, hogy karanténban van/koronavírusos?

Ettől ez még szenzitív az adat, szóval nem.

Az Egyetem egyik polgára megosztott rólam egy olyan képet/információt, amit töröltetni szeretnék, de azonnal! Tegyen lépéseket emiatt az Egyetem!

Az Egyetem nem tehető felelőssé azért a tartalomért, amit polgárai bármely közösségimédia-platformon magánvéleményükként megosztanak.

Azt tanácsoljuk, hogy az érintett poszt szerzőjével vegye fel a kapcsolatot. Ha ő nem tesz eleget a kérésnek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot lehet megkeresni (ugyfelszolgalat@naih.hu), és/vagy lehet kérni az adott közösségi média adminjait, hogy töröljék a posztot, illetve bírósághoz is lehet fordulni.

 

Forrás: UnivPécs

Dokumentumok