"Ezt a helyzetet kizárólag közösen tudjuk csak sikeresen átvészelni" - Botz Lajos dékán Tanévnyitó beszéde

2020. szeptember 8.

Tisztelt Egyetemi Hallgatók!

Szokatlan körülmények között kerül sor tanévnyító ünnepségünkre. Egy parányi vírus alaposan átalakította életünket, még a szakmai gondolkodásunk, oktatásunk is alaposan megváltozott. Szerencsére –remélem- mint egészségügyi szakemberek és Önök akik azzá szeretnének válni, jobban értjük, mi miért történt az elmúlt hónapokban, valamint a mai évnyitás körülményeit is.

 

A járvány az egészségügyi egyetemi oktatást is próbára tette, mivel olyan dolog történt, amire senki sem számított. A világon nem volt egyetlen olyan egyetem sem, amely célzottan, ilyen című tárggyal készítette volna fel a hallgatóit a koronavírus pandémiára. Ez rámutat arra is, hogy nem lehet mindenre “tételesen” felkészíteni a hallgatókat az egyetemen. Azonban megfelelő egyetemi oktatással, akár ilyen váratlan helyzetekre is felkészült szamberekké kell Önöknek válnia. Nekünk oktatóként ez felelősségünk, így arra fogunk törekedni, hogy ilyen gyógyszerészdoktorokat képezzünk. Vegyék észre azt is, hogy ez a pandémia az egészségügyi szakemberek fontosságát, a hatékonyan működtetett egészségügyi és gyógyszerellátási rendszerek, fejlesztések szükségességét igazolta.

A Kar vezetőjeként el kell mondanon Önöknek, hogy az egyetemi élet, és így az oktatás is, azaz az előadások, szemináriumok, gyakorlatok sok éve megszokott lebonyolítása kényszerűségből alaposan átalakult a pandémia miatt. Nagy kihívás ez oktatók és hallgatók számára egyaránt. Így, jövő héttől is az úgynevezett hibrid oktatással kezdünk, amikor is az előadások és szemináriumok elsősorban online, távolléti oktatással fognak történni, míg a gyakorlatok kis létszámú csoportokban, a járványügyi előírások teljeskörű betartása mellett.  Ezt a helyzetet kizárólag közösen tudjuk csak sikeresen “átvészelni”, megőrizve tanulmányaik, felkészítésük színvonalát, majdani diplomájuk értékét.  Kérem ebben az Önök megértő, de aktív szerepvállalását!

Ennyi pandémia okán tett bevezető után mindenekelőtt ki kell fejeznem köszönetünket szüleiknek, hogy támogatták és támogatják tanulmányaikat, tanáraiknak, akik felkészítették Önöket, és nem utolsó sorban Önöknek, hogy egyetemünket választották és most azzal a céllal és elszántsággal lépnek be, hogy kemény munkát fektessenek be az előttünk álló években tanulmányaikba, hogy ezzel egy nagy tradicióval rendelkező hivatás gyakorló szakemberei váljanak.

Egy olyan egyetemre érkeztek, melynek 650 évre vezetik vissza gyökereit.  Ahol azonban Önök az egyetemünk egyik legfiatalabb karán kezdik meg a tanulmányaikat, mivel az idei a huszadik gyógyszerész évfolyamunk.  Az eddig végzett 15 évfolyamunk méltón képviseli egyetemünket, kiválóan helytállnak, jól boldogulnak itthon és külföldön egyaránt.  Kívánom, legyen ez így az Önök esetében.

Arra szerződünk most közösen hallgatók és oktatók, hogy Önök öt év alatt gyógyszerészdoktorokká váljanak.  Könnyű éveket nem ígérhetek, de azt ígérem, hogy a végére egy természettudományos alapokkal rendelkező gyógyszerészeti- egészségügyi, gyógyszertudományokban felkészült szakemberekké válnak.

Számos visszajelzés alapján tudjuk, hogy végzetteinket a munkaerőpiac értékeli hazánkban és külföldön egyaránt.  A pályakezdő gyógyszerészeinknek nem volt és nincs elhelyezkedési gondja.

A megújulás, változás alapvető követelmény egy egyetemen.  Jelentős fejlesztések vannak folyamatban a Karon.  Igaz, sajnálatos módon több mint egy éves “csúszással”, de év végére megújul a Rókus utcai második (K) épületünk, 3 új hallgatói labor, 2 új előadóterem, és néhány új szemináriumi terem készül el. Így Önök már egyetemi képzésük egy jórészét egy megújuló campuson fogják eltölteni, remélhetően egy mielőbb véget érő járvány után. Reményeink szerint tapasztalni fogják azt is, hogy a karunkon folyó kutató & fejlesztő munka az oktatás színvonalát erősíti.  E nélkül nincs színvonalas egyetemi képzés. Ezekbe Önök is bekapcsolódhatnak, ugyanis lehetőségük lesz a tudományos diákköri munkára is.

Végezetül kívánok sok erőt és kitartást az elkövetkező évekre, továbbá kellemes tartózkodást Pécsett! Legyen türelmük és kitartásuk az első évek alapozó ismereteinek fáradságosabb elsajátításához, még a hallgatókat / oktatókat próbára tevő pandémiás kényszerű körülmények között is. Életük legmeghatározóbb évei következnek! Elkövetkező években “ifjú” emberekből felnőttekké válnak, hallgatókból szakemberrekké. Kérem, törekedjenek arra, hogy ezek az évek életük egyik legjobban megtérülő befektetésévé váljon.

Köszönöm a figyelmüket!