Tünetmagyarázó videóval segít eldönteni a BBC, hogy influenzáról, megfázásról vagy koronavírusról van-e szó?

2020. szeptember 18.

Közeledik az ősz és vele együtt a hűvösebb időjárás is, amely révén sokkal több a megfázás, mint a nyári időszakban. Az influenzaszezon is a nyakunkon van amelett, hogy a koronavírus tombol Magyarorságon. De hogyan különöztessük meg-e három betegséget egymástól, hiszen tüneteik több esetben is hasonlóak. 

A BBC ezen dilemmában való eligazodásra készítette el azt a tünetmagyarázó videóját, amelyben hmegpróbálják elhatárolni egymástól a három betegséget a tünetek alapján.

A koronavírus egyik fő tünete a láz, ezért azt javasolják, 37.8 ℃ fölötti testhőmérséklet esetén menjünk el tesztre. Megfázás esetén a láz ritkán jelentkező tünet.

Ha tüsszögünk, de más tünetünk nincs, valószínűleg csak megfáztunk. Az orrfolyás vagy orrdugulás önmagában szintén megfázásra utal. Ha nem érzünk ízeket vagy szagokat, akkor viszont kell a teszt, mert ezek már koronavírusos tünetek.

A köhögés már nehezebb kérdés. Az ismétlődő köhögés a vírus legismertebb tünete. De mi számít ismétlődőnek? A videó szerint az, ha több, mint egy órán keresztül sokat köhögünk, vagy 24 órán belül háromnál több köhögési rohamunk van.