2020. szeptember 24.

"Végzősként és friss diplomásként rendelkezik a leginkább szerteágazó tudással egy gyógyszerész (hallgató)"

 

Lokodi Dávid írása

 

- Először is szeretnék gratulálni ahhoz, hogy te érdemelhetted ki a legrangosabb egyetemi hallgatói elismerést, a Pro Universitate Juventutis Díjat. Mindenképpen nagy szó ez, de többévnyi kutatómunka áll a díj mögött. Mesélj egy kicsit magadról, miért a gyógyszerész szakmát választottad és, hogyan vezetett az utad a Doktori képzésbe. Kit ismerhetnek meg az olvasók Zelma személyében?

- Köszönöm szépen. Már viszonylag fiatalon, általános iskolás koromban elhatároztam, hogy gyógyszerész leszek. Édesanyám a PTE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézetében dolgozik, így általa már viszonylag korán megismerkedtem a laboratóriumi munkával. Majd 7. osztályos koromban, amikor elkezdődött a kémiaoktatás, rájöttem, hogy mennyire érdekel ez az irány. Először egy családi barátunk mesélt nekem a gyógyszerészi pályáról, ami felkeltette az érdeklődésemet, és 13-14 éves koromban elhatároztam, hogy gyógyszerész leszek. Ez az elhatározás kitartott egészen a pályaválasztásig, amikor a pécsi gyógyszerészképzést jelöltem meg első helyen, ahova szerencsére fel is vettek.

A graduális képzés során harmadévesként értettem meg a gyógyszerészi hivatás lényegét. Az első három év alatt nagyon sok alapozó tárgyat ismernek meg a hallgatók, de a harmad- negyedéves tárgyak (gyógyszertechnológia, gyógyszerészi kémia) elsajátításával egyre közelebb kerülünk a kézzel fogható, eredményes gyógyszerészi munkához. Azt hiszem harmadéves koromban, a szakmai tárgyak megismerésével, éreztem, hogy jó pályát választottam. Ezt követően, negyed- és ötödévben a gyógyszerhatástani és toxikológiai ismeretek megszerzésével sajátítunk el minden szükséges tudást a gyógyszerészi hivatáshoz. Úgy gondolom, hogy végzősként/friss dipolmásként rendelkezik a leginkább szerteágazó tudással egy gyógyszerész(hallgató). Természetesen a gyakorlati tapasztalat megszerzésével az adott területen, amelyen tovább tevékenykedik (közforgalom, ipar, kutatás) egyre mélyebb ismeretekre tesz szert, de ezzel párhuzamosan sajnos kikopnak más ismeretanyagok. Ezért kell megbecsülni azt a tudást, amit megszereztünk a képzésünk során és lehetőségeinkhez mérten megtartani, folyamatosan bővíteni.

A végzéshez közeledve a sokszínű lehetőségek közül, amit a gyógyszerész diploma nyújt, nehezen tudtam választani. Nagyon szerettem a gyógyszertári gyakorlatokat, a magisztrális gyógyszerkészítés folyamatát, emellett a klinikai gyógyszerészi pálya is érdekelt. Mégis a kutatás irányába indultam, abban bízva, hogy minél több dolgot megismerhetek, újabb és újabb tudásra tehetek szert, de a közforgalmú gyógyszerellátástól nem tudtam teljesen elszakadni. Hétvégente, nyári szabadság alatt rendszeresen helyettesítek gyógyszertárban is, ahol jó a páciensekkel találkozni, magizni és segíteni.

- Miből írtad a szakdolgazatodat? Miből írod a PhD munkádat?

- A graduális képzés során a Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetben folytattam szakdolgozati munkát harmadéves koromtól. Módosított hatóanyag-leadású készítmények tervezése, előállítása és vizsgálata témán belül késleltetett hatóanyag-leadású, gyorsan dezintegrálódó, pH szenzitív kapszulafal fejlesztésével foglalkoztam.

A végzést követően a PTE ÁOK Gyógyszertudományok Doktori Iskola Toxikológia programjában kezdtem meg a doktori képzést, a PTE GYTK Gyógyszerhatástani Tanszék kutatómunkájába kapcsolódva. Jelenleg mikotoxinok (penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek) kölcsönhatásait vizsgálom különböző makromolekulákkal. Elsősorban különböző mikotoxinok albuminnal kialakított kölcsönhatásait vizsgálom, ami toxikokinetikai szempontból fontos.

Például egy korábbi kísérletsorozatunkban mikotoxint adtunk sörhöz (egyes gabonafélékben magas lehet a mikotoxin koncentráció) és vízben nem oldódó mikrogyöngyökhöz kötött ciklodextrin segítségével sikeresen eltávolítottuk a mikotoxint az oldatból. Idén kezdtem meg a negyedik évemet PhD-hallgatóként, előreláthatólag az ősz folyamán kezdem el a tézisem írását és jövő nyáron szeretnék védeni.

- Mik voltak a főbb mérföldkövei az eddigi tudományos pályafutásodnak, amely révén úgy érzed kiérdemelted a Pro Universitate Juventutis Díjat?

- Nem érzem úgy, hogy nagyobb mérföldkövek lettek volna az eddigi tudományos pályafutásom során. Próbáltam a legjobb tudásom szerint dolgozni, és mindig a következő feladatra koncentrálni. A sok szakmai segítségnek és támogatásnak köszönhetően, amit a témavezetőmtől, Dr. Poór Miklóstól, és a Tanszék munkatársaitól kaptam lehetőségem adódott rövid időn belül nagyon sok eredményes kísérletet elvégezni, ami sok tudományos cikk megszületéséhez vezetett. Persze ehhez szerencse is kellett. Emellett sok kollaborációs partnerrel nyílt lehetőségem együtt dolgozni, akik szintén hozzájárultak az elért sikerekhez.

- Mit üzensz a hallgatóknak és a jövő gyógyszerészei számára?

- Itt csak ismételni tudom önmagam:  Becsüljük meg azt a tudást, amit megszereztünk a képzésünk során és lehetőségeinkhez mérten tartsuk meg, és folyamatosan bővítsük!