Meghívó a Translational Neuroscience és Global Health nemzetközi előadássorozatok soron következő alkalmaira

2021. március 22.

Az első Erasmus online nemzetközi előadássorozatunk elsöprő sikerére tekintettel arra indította a szervezőket, hogy folytassák az első szemeszterhez hasonlóan a megkezdett előadássorozatot “Translational Neuroscience” témakörben, és egyben útjára indítsanak egy másik előadássorozatot “Global Health” címmel a második szemeszterben. További általános információt korábbi cikkünkben olvashatnak.

Meghívó az eheti zoom előadásokra:

  1. Translational Neuroscience (2021. március 24. szerda)
  2. Global Health (2021. március 25. csütörtök)

A nemzetközi ERASMUS előadássorozat részeként, mely partneregyetemeinkkel (Würzburg, Caen, Isztambul, Ljubljana, Maribor, Marseille, Olomouc, Róma és Zágráb) közösen kerül megrendezésre.

1. TRANSLATIONAL MEDICINE

Előadók: Prof. Maja Trošt, illetve Tomaž Rus és Matej Perovnik PhD hallgatók, University of Ljubljana
“Metabolic brain biomarkers of neurodegenerative brain diseases”

2021. március 24. szerda , 17.00 - 18.30

Maja Trošt egyetemi docens a Ljubljanai Egyetem Orvostudományi Karán az Az Idegtudományi Intézetben működő Extrapiramidális Rendellenességek Központjának igazgatója a University Medical Centre Ljubljana (UMCL)-ben. Klinikai munkája során neurodegeneratív betegségekkel (demencia, Parkinson-kór), illetve folyamatos dopaminerg  és  DBS kezelést kapó mozgásszervi rendellenességekkel küzdő betegekkel foglalkozik.

Vezette továbbá a nukleáris neurológiai munkacsoportot az UMCL Nukleáris Medicina Intézetében, jártas a klinikai FDG-PET, amyloid PET és dopamin transzporter SPECT képalkotó eljárásokban. Fő kutatási területe a metabolikus agyi biomarkerek a neurodegeneratív agyi elváltozásokban.

Részt vesz számos hazai és Nemzetközi kutatási projektben és tagja az Orvosi Fizikai Nemzeti Kutatóprogramnak.

Az előadáshoz az alábbi zoom linken keresztül lehet csatlakozni előzetes regisztráció nélkül:

Zoom link (március 24.):

https://uni-wuerzburg.zoom.us/j/95153217506?pwd=K2ZhakoyMTlHZmRmZlcxYTNCUDFxdz09

Meeting-ID: 951 5321 7506

Passwort: 518725

 

2. GLOBAL HEALTH

Előadó: Prof. Meriadeg Le GouilUniversity of Caen Normandy
“Mechanisms of viral emergence: examples from bats to human”

2021. március 25. csütörtök , 17.00 - 20.00 (HOSSZÚ ELŐADÁS)

Meriadeg Le Gouil, számos tudományterületben jártas: ökológiai, populációbiológiai, taxonómiai, filogenetikai és virológiai háttérrel is rendelkezik, különösen érdekli a gazdafajok és paraziták együttes fejlődése. PhD dolgozata (National Museum of Natural History, Paris / IRD / Institut Pasteur) SARS koronavírus állati eredetére fókuszál, különös tekintettel a denevérekben előforduló zoonózisokra és újonnan kialakuló vírusokra. 2009-ben, a párizsi Pasteur Intézet munkatársa lett a biológiai veszélyekre való azonnali reagálásra fókuszáló  laboratóriumban, ahol koronavírusokkal kapcsolatos projektek révén fejlesztette kutatásait a vadon élő állatok vírusos sokféleségéről, valamint az állatok és az emberek egészségének kapcsolatáról, pl. az EPICOREM keretein belül, a koronavírusok ökoepidemiológiáját, állatról emberre történő terjedését, a kialakuló fertőzés veszélyességének megbecslését. Kutatási módszereket dolgozott ki továbbá ezidáig nem tisztázott szindrómák (pl. encephalitis és légúti megbetegedések) kialakulásának nagy áteresztőképességű szekvenálási technológiák használatával történő feltérképezésére. 2017óta dolgozik a Caeni Egyetemen és az Egyetemi Oktatókórházban, ahol légúti vírusok vizsgálata során újgenerációs szekvenálási technológiákat alkalmazott a mikrobiális sokféleség és nem diagnosztizált fertőzőbetegségek feltérképezésére, illetve személyre szabott gyógyszeres kezelés elősegítésére.

Főbb díjai: RIN/EU/Feder (430 k€, PI), DynaMic’H, a humán légúti vírusok és a mikrobiom közötti összefüggések feltárásáért; DisCoVER (200k€, PI), a SARS-COV-szerű vírusok természetes sokféleségének és terjedési mechanizmusainak  feltérképezéséért; ICRAD Eranet MuseCoV, a koronavírusok többlépcsős kialakulásának vizsgálatáért; WHO SARS-CoV2 EVoZOOne; ANRS Lacoviss; ANR SPillBack. A jelenleg zajló további kutatásokról az érdeklődők az alábbi linken olvashatnak: http://coronavirus.fr / https://www.researchgate.net/profile/Meriadeg_Ar_Gouilh

Az előadáshoz az alábbi zoom linken keresztül lehet csatlakozni előzetes regisztráció nélkül:

Zoom link (március 25.)

https://uni-wuerzburg.zoom.us/j/92394840596?pwd=TDlDSkM5VUF6WjlZVXRJODlvUlk0Zz09

Meeting-ID: 923 9484 0596

Password: 605256

 

Soron következő előadások:

07.04.2021: Awake craniotomies by lesions in dominant and non-dominant hemisphere - Tomaž Šmigoč & Janez Ravnik/Maribor

08.04.2021: Infectious diseases epidemiology in Senegal, past and present – Oleg Mediannikov/Marseille

Dokumentumok

  • Lecture_series_event_list_Global_Health_summer_semester__2021.pdf

    .pdf

    Letöltés
  • Lecture_series_event_list_Translational_Neuroscience_Summer_Semester__2021.pdf

    .pdf

    Letöltés