Magyar gyógyszerészként svájci gyógyszertárban dolgozik Csilla

2021. július 12.

Ki gondolná, hogy egyetem után akár hetek alatt sikerülhet gyógyszerészként elhelyezkedni Svájcban? Márpedig Anettnek sikerült, nem csoda, hogy (mint Csillának mesélte) megtalálta a számítását és nem is nagyon tervezi máshol az életét.

gyogyszeresz.jpg

Csilla: Hogy kerültél ki Svájcba?

Anett: Miután elvégeztem az egyetemet, kijöttem szabadságra, kivettem két hét szabit az ottani munkahelyemen és jártam a patikákat, főleg a Bahnhofstrassen. A második patikában megkérdezték egy hét múlva, hogy van-e kedvem itt dolgozni. Voltam rá egy hétre interjún és egy hónap múlva már itt is voltam szerződéssel.

Csilla: Milyen volt a felvételi a pozíciódra?

Anett: Az első felvételim egy kávézóban zajlott, a Regional Leiterin hívott. Nem olyan volt, hogy bemész egy céghez, leültök, és ott a HR, hanem meghívott a Bahnhofstrassen egy étterembe, kényelmesen elbeszélgettünk és ennyi volt. Tehát nem volt ilyen hivatalos, mint amire az ember mindig számít.

Csilla: Hogy néz ki egy napod?

Anett: 8:00-kor kezdek, 17:00-kor szoktam végezni vagy ha délutáni műszakom van akkor 12:00-től este 21:00-ig vagyok bent. Most a koronavírus miatt csökkentett nyitvatartással dolgozunk, csak 20:00-ig vagyunk bent.

Van olyan is hogy az egész napot én viszem végig, tehát 8:00-tól este 21:00-ig, hogyha úgy adódik, mert eléggé gyógyszerészhiány van Svájcban és ha valaki kiesik, akkor nagyon nehéz helyettesítést szerezni. Ilyenkor nincs más választás, mint az, hogy az egész napot én viszem végig.

Csilla: Milyen feladataid vannak?

Anett: Beosztáskészítés mind az asszisztenseknek, mind a gyógyszerészeknek. Gyógyszerkiadás, receptellenőrzés, alapanyagok beszerzése, ellenőrzése, gyógyszerek rendelése, különböző marketing promóciók megszervezése, különböző gyógyszerészi, gondozási feladatok koordinálása.

Csilla: Milyen bérezésre számíthat egy kezdő a szakmában?

Anett: Ez eléggé patikalánc- és patikafüggő, egy magángyógyszertárban valószínűleg többet lehet keresni, mint egy láncnál. Ez függ a tapasztalattól, a nyelvtudástól. Átlagosan szerintem kezdőként olyan 6000-7000 frankot lehet keresni.

Csilla: Ért-e negatív diszkrimináció Svájcban amiatt, hogy külföldi vagy?

Anett: Nem, nem, szerencsére nem, nem éreztem a hátrányát, hogy Magyarországról (vagy hogy egyáltalán külföldről) jövök.

Csilla: Mik a hosszútávú terveid?

Anett: Szeretnék itt maradni, mert megtaláltam nagyjából a számításaimat, nem gondolom, hogy hazamennék, de ezt még nem lehet tudni, a jövő zenéje.”

A teljes beszélgetést itt nézhetitek meg.

Forrás: https://hataratkelo.blog.hu/2021/07/08/magyar_gyogyszereszkent_svajcban