Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban

2012. december 7.

Második alkalommal került megrendezésre a pécsi „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” hallgatói verseny a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet szervezésében. A verseny célja az ötödéves gyógyszerészhallgatók elméleti tudásának gyakorlati szituációkba való átültetése.

II. pécsi „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban" Hallgatói Verseny

Pécs, 2012. nov. 22.

Második alkalommal került megrendezésre Gyógyszerek a gyógyszerészi gondozási versenyena pécsi „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” hallgatói verseny a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet szervezésében. A verseny célja az ötödéves gyógyszerészhallgatók elméleti tudásának gyakorlati szituációkba való átültetése, ahol az elméleti tudást (hatástan, gyógyszerügyi ismeretek, stb.) megfelelő kommunikációs stratégiával kell közvetíteni. A világ számos pontján évtizedek óta működő példa erősíti az ilyenfajta rendezvények szükségességét, mely már Pécsett is gyakorlattá vált. Nagyon fontosnak érezzük, hogy a gyógyszerészhallgató végzés előtt visszajelzést kapjon szakmai felkészültségéről és kommunikációs készségeiről.

A hallgatók lélekben már szeptemberben elkezdhettek készülni a „megmérettetésre”, hiszen hétről hétre olyan témákkal készültek fel, melyek a vény nélkül kapható gyógyszerek és egyéb termékek expediálásával és gyógyszerészi tanácsadásával kapcsolatos szempontokat ölelték fel. A tanórákon a kiselőadásokat követően az oktatók az adott témához kapcsolódó szituációs játékokkal tették próbára a leendő gyógyszerész kollégákat. A hallgatók gyakorlati gyógyszertári munkára való felkészülését segíti, hogy egy olyan előre kijelölt szempontrendszer szerint kellett végig ”játszani” minden szituációt, melynek célja a hatékony információgyűjtés, információ átadás és gyógyszerészi kommunikáció -- mindezek a gyógyításban, megelőzésben való aktív szerepvállalás erősítését célozzák.

A verseny napjára a már igen jól felkészített hallgatók két bonyolultabb szituációval találták szembe magukat…

2012. november 22-én délután egy órakor vette kezdetét a verseny a PTE ÁOK Gyógyszerésztudományi Szak Gyógyszerészeti Intézetének informatika termében, ahol a szituációs játékban résztvevő gyógyszerészhallgatókat két amatőr színész, öt zsűritag és a PTE ÁOK Oktatástechnikai és Szervezés Csoport videós stábja várta. A videofelvétel a szituációk belső használatra való rögzítésén túl lehetővé tette, hogy a szomszédos előadóteremben a hallgatótársak és az érdeklődők az eseményeket kivetítőn követhessék. Az informatika teremben a gyógyszertári hangulatot polcok, gyógyszeres dobozok és a hallgatóknak szakmai segítséget nyújtó számítógép igyekezett megteremteni.

Gyógyszerészi szituáció a gondozási versenyen Pécsett

Az első „képzelt beteg” Budai Anna hatodéves orvostanhallgató személyében kelt életre. A nyugdíjhoz közeledő asszony folyamatos sopánkodással és pesszimizmusával tette próbára a gyógyszerészhallgatók türelmét és kommunikációs készségeit. Két doboz Kalmopyrint (acetil-szalicilsav) kért és „még valamit a gyomordaganatára, merthogy a szomszéd Terike is ebben halt meg.” Mikor a gyógyszerész helyesen kommunikált és rákérdezett minden fontos szakmai szempontra (milyen egyéb gyógyszereket szed, mióta, milyen panaszra szedi a Kalmopyrint, a gyomorpanaszt okozó tünetek tisztázása stb.), kiderült, hogy a pár hónapja szedett új koleszterinszint-csökkentőjének mellékhatásaként jelentkező izomfájdalmára kezdett Kalmopyrint szedni – egyre nagyobb dózisban-, és ennek hatására kezdődtek a gyomorbántalmak.

Orvostanhallgató színészek által eljátszott szituációkat oldanak meg pécsi gyógyszerész hallgatók

Míg a borúlátó, és látszólag beszélgetőpartnert kereső asszony a hallgatók felének képességeit tette próbára, addig Somogyi László – szintén hatodéves orvostanhallgató – egy tudálékos, okoskodó, egészségügyben jártas idős urat játszott a többi versenyző számára. A szofisztikált idős úr felesége már húsz éve nem praktizáló háziorvos, aki „Pro familia” két doboz Coderit N (codein hydrochloride) tablettát írt fel férjének. Az őszülő hajú úr ezen kívül a gyógyszerésztől „volvulus-ra” fájdalomcsillapítót is kért. Amennyiben a gyógyszerész rákérdezett az előző szituációhoz hasonlóan a beteg panaszaira, kiderült, hogy a bélcsavarodás helyett egyszerű székrekedésről van szó. A feladat teljes körű megoldásához természetesen hozzátartozott a panaszok hátterében álló okok felderítése is, miszerint a majd egy hónapja növekvő dózisban szedett kodein mellékhatásaként jelentkezett az obstipáció, valamint az is, hogy valójában a köhögéscsillapításra is a 2 hónapja szedett captopril hatóanyagú vérnyomáscsökkentő gyógyszer mellékhatása miatt volt szükség.

A szituációk komplexitását a színészek briliáns játéka, fantasztikus találékonysága tette még élethűbbé. A zsűri elnöke Dr. Télessy István és a négy zsűritag, Dr. Füzesi Zsuzsanna, Dr. Aponyi Ildikó, Dr. Pintér Erika és Dr. Botz Lajos egy előzetesen összeállított pontozólapon értékelte a hallgatókat az információgyűjtés részletessége, az információnyújtás és kommunikációs szempontok alapján, melyekre maximálisan 5-5 pontot lehetett adni. Ezen kívül egy szubjektív 10 pontos skálán véleményezhették a zsűritagok a hallgatók teljesítménye által keltett összbenyomást.

Videofelvétel készül és szakértő zsűri pontozza a pécsi Gyógyszerészi Gondozási Versenyt

A versenyzők, a tavalyi évhez hasonlóan ügyesen vették az akadályt, többségük talpraesetten kezelte a helyzetet, sőt még volt aki még viccelődni is tudott. A zsűri összesített értékelése alapján első helyezést ért el Bartha Sámuel Gergely. Gergely Anna második, míg Bechli Milán harmadik helyezést kapott. A legnagyobb nyeremény mégis a tapasztalat volt, hiszen a verseny egyúttal az oktatóknak is fontos visszajelzést adott arról, hogy „életszerű” szituációkban hogyan teljesítenek a hallgatók. A rendezvény a tavalyi évhez hasonlóan sikeresen zajlott és egy kis vidámságot csempészett a szürke őszi napokba.

Bartha Sámuel, a gyógyszerészi gondozási verseny győztes gyógyszerész hallgatója

A szervezők és PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet köszönettel tartoznak a PTE ÁOK Oktatástechnikai és Szervezési Csoportjának, különös tekintettel Kittkáné Bódi Katalin csoportvezető asszonynak segítőkészségéért és Horváth Attilának a profi operatőri munkáért. Köszönjünk egyúttal a zsűri tagjainak lelkes közreműködését, építő jellegű észrevételeit és nem utolsó sorban a versenyző hallgatóknak szorgos felkészülésüket és helytállásukat!

A verseny fotógalériája ITT megtekinthető. (kattintson a linkre)

A szervezők

Miseta Ildikó és Fittler András