Több mint ezer diákkal több jelentkezett idén a pécsi egyetemre

2016. április 15.

2016. április 12. 16:54 Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A legfrissebb adatok szerint idén többen jelentkeztek a Pécsi Tudományegyetemre, mint tavaly – a növekedés azonban nagy mértékben az orvoskarnak köszönhető.
 

Bár a demográfiai mutatók, illetve a felsőoktatási rendszer változásai alapján akkor sem lepődnénk meg, ha évről évre kevesebben jelentkeznének a különböző egyetemekre, főiskolákra, jelen pillanatban éppen ellenkező tendenciát figyelhetünk meg – legalábbis a Pécsi Tudományegyetem esetében biztosan. Míg tavaly 12 373 fiatal szándékozott idejönni, ez a szám mostanra 13 462-re hízott.

Az összképet (hogy tehát ezer fiatallal több célozta meg a PTE-t, mint tavaly ilyenkor), azért érdemes árnyalni. Ahogy táblázatunkból is kiderül, több karon is jelentős visszaesés tapasztalható a jelentkezők számában – amely persze nem jelenti egyértelműen azt, hogy kevesebb elsős is lesz. (A bekerülésről ugyanis a ponthatárok döntenek majd.) Egyszerűen arról van szó, hogy vannak olyan tudományok, amelyek egyre kevesebb fiatalt hoznak lázba. Ez elsősorban azokon a területeken számít meglepőnek, amelyek részint bírják a kormányzat támogatását, részint pedig államilag támogatott helyek garmadájával várják az érettségizőket – magyarul itt nem kell fizetni a tanulmányokért. Ide sorolhatjuk a műszaki, az informatikai és a természettudományi képzéseket, amelyek nagyjából a jelentkezőik harminc százalékát veszítették el öt év alatt.

Már nincsenek annyian a jogi karon

A jelentkezésekben a legnagyobb „diákvesztést” a jogi kar könyvelheti el: öt év alatt ezernél is valamivel többel csökkent a Pécset megcélzók száma. A képet ugyanakkor nyilvánvalóan árnyalja, hogy időközben a jogászképzés gyakorlatilag fizetőssé vált (egy évben alig néhány pécsi hallgató tanulmányait állja az állam), valamint hogy burkolt kormányzati törekvés van a fővárosi egyetemek helyzetbe hozására. Az oktatás színvonalát ugyanakkor ez nem látszik, hiszen a végül ide kerülő diákok a különféle tanulmányi versenyeken rendre jól szerepelnek, s diplomájukat is tudják hasznosítani a munkaerőpiacon. Nincsen tehát szó arról, hogy Pécsre csak azok jelentkeznek (és kerülnek végül be), akik valamelyik budapesti egyetemet meg sem célozták mondjuk kevés hozott pontjuk miatt.

Van növekedés

A Pécsi Tudományegyetemre ebben az évben 13 462-en jelentkeztek, ami 2011-hez képest ugyan visszalépés (4069-cel kevesebben jelölték meg a PTE-t), ám 2013 óta folyamatosan nő az ide pályázók száma. 2013-ban volt a mélypont (11 526), azóta viszont minden évben többen célozzák meg valamelyik pécsi képzést. Tavaly 12 373 jelentkezést regisztráltak, ez nőtt most 1089-cel, ami közel tízszázalékos javulást jelent.

Első helyen?

A jelentkezések kapcsán az is kérdés, hogy hányadik helyen jelöli meg a fiatal az intézményt. Ezen a téren a PTE a többi nagy egyetemhez hasonlóan a „nagyjából 50 százalék” csoportba tartozik – a 13 462-ből 6318-an írták be az első helyre valamelyik pécsi képzést, ennyien gondolják tehát úgy, hogy mindenképpen a PTE-re jönnének.

Nagyon sok a külföldi hallgató, népszerű az orvosképzés

Aki egy kicsit is ismeri a pécsi orvosképzés helyzetét, az valószínűleg nem lepődik meg azon, hogy itt tapasztalható a legnagyobb mértékű fejlődés. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kara amellett, hogy a különböző összevetésekben is rendre jól szerepel (akár a többi orvosképző hellyel, akár más karokkal összemérve), a külföldi diákok számára is vonzó – a Szigeti úti campuson kis túlzással már alig hallunk magyar szót. Öt évvel ezelőtthöz képest alapban is nőtt a jelentkezők létszáma, de a képet tovább árnyalja, hogy további 323 diák a Gyógyszerésztudományi Kart célozta meg – amely kar korábban (képzés formájában) szintén az orvoskar része volt. A legegyszerűbb tehát, ha azt mondjuk, hogy míg 2011-ben 1712 fiatalt érdekelt a pécsi orvosképzés, ez mostanra 2234-re hízott, ez pedig nem kevesebb, mint 30 százalékos növekedést jelent öt év alatt.