2016. április 26.

A Kari szemléletformálást az úgynevezett Érzékeny Egyetem Koncepció keretein belül szervezi a PTE OIG Támogató Szolgálat a különböző partner szervezetekkel karöltve, úgy mint: a PTE Hallgatói Önkormányzatai (itt: A PTE ETK HÖK és önkéntes hallgatók) Pécsi MEREK, Kerek Világ Alapítvány,

Fészek Lakóotthon, Retextil Alapítvány, Fogd a Kezem Alapítvány, Medi Skills Labor.

A Kari Szemléletformáló Napok célja, hogy közelebb kerüljenek a fogyatékossággal élő hallgatók a nem fogyatékossággal élő hallgatókhoz és fordítva. Ezáltal betekinthetnek az érdeklődők betekinthetnek a különböző fogyatékosságba. Ennek segítségével átformálódhat a nem sérült hallgatók társadalmi attitűdje a perifériára szorult fogyatékosokkal szemben.

Ezen az alkalmon az Egészségtudományi Karon tanuló hallgatók voltak, akik hatványozottabban találkozhatnak a gyakornoki státuszukban és a már praktizálásuk során is a fent említett szubkulturális csoporttal.

Szemléletformáló eszközökkel történik a szemléletformálás pl.: élő könyvtárral, szituációs játékokkal, IT és Smart eszközök látássérülteknek, Braille kaland,  ügyességi játékok mozgássérültek eszközeivel.

Summázva a PTE ETK-án zajló alkalmunk jól sikerült. A helyszín szerencsésnek látszott, de sajnos ezt a gyakorlat megcáfolta. Bebizonyosodott, hogy különböző „pultokat”, „részlegeket” nem tudtunk jól elhelyezni. Kiderült, hogy kevesebb volt  a székek száma, mint, amennyire szükségünk lett volna.  Azt azonban meg kell hagyni,  hogy nehezen lehetett invitálni a nem sérült hallgatóságot, de talán ez az „újdonság” ereje a magyarázat. Ha jobban bekerül a köztudatba ez a módszer, akkor nagyobb lesz a vonzereje. Legsikeresebb szemléletformáló eszköz a Medi Skills Lab által kifejlesztett úgynevezett „öregségi szimulátor” volt, amellyel hatékonyabban átélhetik az öregség állapotába. Ez azért is fontos, mert általában az emberek félnek az öregség, öregedés tényétől. Másodsorban pedig azért, mert sokszor (tisztelet a kivételnek) figyelmen kívül hagyják az idős emberek problémáit nem is beszélve a tisztelet hiányáról.