Közgazdásznak készült, de az orvoslás lett az élete

2016. június 7.

Hajdú-Bihari Napló: 2016.06.06. / 7. oldal

Interjú Prof. Dr. Czuriga Istvánnal, a Debreceni Járóbeteg Kardiológiai Intézet főorvosával

Dr. Czuriga István szakmai munkássága elismeréséül nemrégiben Markusovszky Lajos Emlékérmet kapott. Gyógyít, oktat, előadásokat tart, kongresszust szervez, cikkeket, könyveket ír, lektorál, szakmai újságot szerkeszt. Mit tartogat még a jövő?

CZURIGA ISTVÁN: A felsorolt dolgok egyikét sem hagynám szívesen abba teljesen, de a mennyiségét igyekszem redukálni. Bár a fő munkahelyemen csökkentettem a rendelési időt, remélem azonban, hogy azok a régi betegeim, akik 20-30 éve hozzám járnak ellenőrzésre, gondozásra és akik közül sokakat még én katétereztem, továbbra is meg tudnak keresni problémájukkal, panaszaikkal.

A Pécsi Egyetemen is oktatok és vizsgáztatok, mint ahogy a szívbeteg klubban is tartok előadásokat az érdeklődőknek. A tudományos publikációs munkát, cikkírást, folyóirat szerkesztést, szintén szívesen csinálom - eddig több száz cikkem jelent meg és számos könyvet írtam orvosoknak, betegeknek - ezt a tevékenységet úgy érzem nem lehet abbahagyni.

Szeretném összeszedni és rendezni az eddigi szakmai emlékeimet, könyveimet, cikkeimet és a jelentős szakkönyvtáramat, amit három gyermekemnek szeretnék majd átadni. Több időt szeretnék szánni a hobbijaimra is, többet szeretnék mozogni, sportolni, zenét hallgatni és több időt tölteni a családommal. Gyermekkorom óta gyűjtöm a bélyegeket, amire szintén nem sok idő jutott az utóbbi időben.

Ugyanakkor a kardiológiai szakmától, úgy gondolom, nem tudok teljesen megválni a jövőben sem, hiszen az eddigi életem nagy részét ez töltötte ki.