2016. június 9.

Innotéka 2016.06.08. / 21. oldal

A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter (MediKlaszter) célja a magyarari innovációs környezet fejlesztése, szakmai hálózatépítéssel a magyar orvostechnikai (medtech) iparág hagyományainak folytatása, kultúrájának megőrzése.

A MediKlaszter segíteni fogja az egyetemi kutatókat és oktatókat, a magyar orvostechnikai gyártókat, valamint a kormányzat egészségügyet érintő törekvéseit az egészségiparban érintettek számára. Az elmúlt hónapokban Szegeden együttműködési megállapodást írt alá dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és dr. Steiner Arnold, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter elnöke, a MEDICOR Zrt. vezérigazgatója.

Orvosi műszerekkel kapcsolatos oktatási, kutatás-fejlesztési együttműködést kötött a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter. • A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók innovációs klasztere együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetemmel a regionális innovációs kiállításon.

Miért éppen ezzel a három egyetemmel kötöttek együttműködési megállapodást? - kérdezem dr. Steiner Arnoldtól. - A MediKlaszter több mint negyven, meghatározóan magyar tulajdonú orvostechnikai fejlesztő, gyártó vállalkozás össze fogása, stratégiai célja az innováció, a termékfejlesztés. Ehhez kiemelten fontos az együttműködés a tudásközpontokkal, az orvosokkal, mérnökökkel. A magyar medtech iparágnak százéves hagyományai vannak, az ágazat nagy hozzáadott értéket hoz létre, high-tech termékeket alkot, és exportképes.

Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem az orvosok képzésében, a gyógyításban is tradicionális, kiemelkedő tudásközpont. A győri Széchenyi István Egyetem pedig az autóipar terén nyújt maradandót, de el kíván indulni az egészségipari mérnökképzés irányába is. Gyorsan közös érdekeket találtunk, mert mindhárom egyetemnek szüksége van a gyakorlatra, a medtech vállalkozásokban meglévő és létrejövő termék- és technológiai ismeretekre. Szükségük van külső előadókra, gyakorlati tudással bíró ipari szakemberekre és az innovációs pályázatokban kivitelező medtech kis- és középvállalkozásokra. Mi pedig érdekeltek vagyunk a kiváló magyar termékek hazai eladásában, megismertetésében a leendő orvosokkal, és a fejlesztésben szükségünk van az egyetemi oktatók és orvosok világszintű tudására, ismeretére.

Az általános, kutató- és oktatóhelyek ipari szereplőkkel folytatott együttműködési formáin kívül tudnak-e ezek valami mást is felmutatni? - Természetesen - ezt már dr. Szekeres György, a MediKlaszter dél-dunántúli regionális igazgatója mondja. - Célunk nem a már megszokott, elég monoton vevő-szponzor kapcsolat, hanem elismerve, hogy vállalataink a piacról élnek, de beismerve, hogy a piacot erősíteni kell, kerestük azokat a közös érdekeket, amelyek révén az ország egyik legjelentősebb iparága, az orvosi műszergyártás meg- és elismertetheti magát a végfelhasználókkal, közben segíteni tudunk a betegellátásban, az orvosképzésben és az egészségügyi szakemberképzésben. Vallom, hogy az egyre bonyolultabbnak látszó orvostechnikai eszközök - a használók részéről - valójában egyszerűsödnek, megtanulhatók, csak elkényelmesedtünk, pedig gyerekkorunkban még mennyire érdekelt, hogy mi van egy műszaki szerkezetben.

Erre rá kell ébreszteni a felhasználókat, hogy a betegek érdekeinek megfelelő indikációval tudják használni a műszereket, különös tekintettel tisztában kell lenniük a kihasználhatóságukkal, a lehetőségekkel és a határokkal, amihez a képzésben az elgépiesedett helyett a gépesített, de emberközpontú orvoslásra fel kell hívnunk a figyelmet. A mindennapi életben is eléggé ellustultunk az elektronika világában; régen a macskák farkát nem rosszaságból dugták a gyerekek a konnektorba, hanem, hogy feltöltsék, ma már nincs veszély, a srácok leszimulálják okostelefonon 3D-ben, de nem tudják, hogy mi a macska...