Sikeres volt a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának szereplése a Kutatók Éjszakája 2016 rendezvényen

2016. november 29.

2016. szeptember 30-án került megrendezésre az idei Kutatók Éjszakája, amelyen a PTE Gyógyszerésztudományi Kar intézetei is érdekes programokkal vettek részt

A Kutatók Éjszakája országos programsorozat keretében több korosztály betekintést nyerhet az egyetemeken dolgozó oktató-kutató kollégák munkájába. Idén az Általános Orvostudományi Karral közös szervezésben a PTE GYTK két szakintézete, a Gyógyszerészi Biológiai Tanszék és a Farmakognóziai Intézet csatlakozott a rendkívül színes programokhoz.

A Gyógyszerészi Biológiai Tanszéken az érdeklődök a mikroglia sejtek világába nyertek bepillantás. Megismerhették egy molekuláris biológiai laboratórium mindennapjait. A Farmakognóziai Intézet három helyszínen látta vendégül kicsiket és nagyokat egyaránt. A Melius Gyógynövénykertben élőben tanulmányozhatták a legfontosabb gyógyászati célokra felhasználható növényeket. A mikroszkópos bemutató során a gyógynövények belső titkait fedezhették fel a látogatók. Megismerhették hogyan termeli és raktározza egy-egy növény a legfontosabb hatóanyagait. A fitokémiai laboratóriumban illóolaj-desztilláció bemutató volt, illetve személyre szabottan lehetett illóolaj-tartalmú keveréket összeállítani. Közben bemutatásra került, hogy mivel is foglalkoznak a szakemberek a mindennapi egyetemi munkájuk során. A fiatalabb érdeklődőkkel arról is beszélgettünk, hogy mi is a gyógyszerészi hivatás, mi a szerepe ma egy gyógyszerésznek az egészségügyi ellátó rendszerben.

A Kutatók Éjszakáján nyújtott aktív együttműködés elismeréséül a PTE ÁOK elismerő oklevélben részesítette a két említett szakintézetet. Az oklevélátadó ünnepséget 2016. november 16-án tartották az ÁOK Dékáni Tanácstermében.

Jövőre is szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Kapcsolat:

Dr. Horváth Györgyi

gyorgyi.horvath@aok.pte.hu