PTE GYTK delegációjának látogatása Verőcén (Horvátország)

2017. február 13.

2017. január 24-én a PTE GYTK részéről Prof. dr. Perjési Pál Dékán, valamint Prof. dr. Deli József, dr. Bencsik Tímea és dr. Papp Nóra szakmai látogatást tett Verőcén (Virovitica, Horvátország) dr. Győrvári Márk és dr. Győrvári Róbert (Szentlőrinc) kíséretében.

A közel 21 000 fő lakosú településen a delegáció elsőként Ivica Kirin polgármesterrel és munkatársaival (Tihana Harmund, Development Agency) tárgyalt a Polgármesteri Hivatalban a város gazdasági helyzetéről, adottságairól és pályázati lehetőségeiről (1. kép). Karunk felépítését, működését és kutatási irányvonalait Dékán Úr mutatta be.

A következő állomás a DAM cég székhelye volt Lozanban (2-3. kép), amelyet az ország legnagyobb kamillatermesztő vállalkozásaként tartanak számon. Az 1998 óta családi vállalkozásban működtetett cég, amelyet Mario Mareković társtulajdonos mutatott be, közel 1500 hektár területen termeszt orvosi székfüvet. Ez évente több mint 800 tonna szárított drogot jelent, amit 2000 óta Európa több teakészítő cégének is szállítanak. A cég területén megtekinthettük a feldolgozósorokat, amelyek gépei mind saját fejlesztéssel készülnek.

További szakmai programként a Spider Grupa cégnél tett látogatás szerepelt (4. kép). A szintén családi vállalkozásban üzemeltetett egységet a vezetőség részéről Diana Bartolić mutatta be. A cég 200 hektár területen számos gyógynövényfajt termeszt. A látogatás során itt is megtekinthettük a feldolgozás során alkalmazott gépeket és lépéseket. Saját laboratóriumukban az egyes drogok hatóanyagainak mennyiségi és szennyező anyagok analízisét végzik, így a vezetőség többek között minőségi vizsgálatokban látja a Kar intézeteivel a további kooperáció lehetőségét.

A nap utolsó szakmai állomása a Horvát Gazdasági Kamara Megyei kamarai igazgatója, Milan Vanđura bemutatkozó előadása volt, amelyben további információkat kaptunk a város gazdasági helyzetéről, jelentősebb üzemeiről, terveiről, turisztikai helyzetéről és lehetőségeiről, valamint magyarországi kapcsolatairól (5. kép). A minden évben megrendezésre kerülő „Viroexpo” nemzetközi kiállításon többek között Barcs, Nagyatád, Kaposvár és Szentlőrinc is rendszeresen szerepel.

Végül a nap a város ferencesrendi kolostorának látogatásával zárult, ahol az egykor kórházként működő épületben régi patikaedényeket, bútorzatot, 17-18. századi orvosbotanikai műveket és eszközök illusztrációit tekinthettünk meg (6. kép).

A közeljövőben a Kar tervezi Verőce küldöttségének fogadását a további együttműködés reményében, amely mindkét résztvevő számára ígéretes közös kutatási eredményeket hozhat a jövőben.

 

Papp Nóra

PTE GYTK Farmakognóziai Intézet

 

1. kép. Polgármesteri Hivatal, Verőce

  2. kép. DAM do.o. Lozan

3. kép. Látogatás a DAM cégnél

4. kép. Spider Grupa

5. kép. Horvát Gazdasági Kamara megyei igazgatósága

6. kép. Patikaedények és bútorzat a ferences kolostorban

 

(Fotók: Papp Nóra)