Káprázatos gyógynövénykert a Gyógyszerésztudományi Karon

A PTE GYTK Farmakognóziai Intézete 2008 májusában gyógynövénykertet alapított Pécsett, a gyógyszerészképzés Rókus utca 2-es szám alatti épületének udvarán. A kert kezdetben jelentős támogatást kapott a pécsi Melius Alapítványtól, így 2009. május 1-től felvette a Melius Gyógynövénykert nevet. Az EGSC-Melius Gyógynövénykert elnevezés a PTE ÁOK English-German Student Council (EGSC) hallgatói önkormányzattól kapott támogatás után 2016 tavaszán vált hivatalossá.

A kert célja elsősorban friss és szárított növényi anyag biztosítása a gyógyszerészhallgatók oktatásához. A hallgatók a farmakobotanika tantárgy keretében élőben tanulmányozhatják a gyógynövényfajok botanikai jellemzőit, valamint drogként használt részüket, megalapozva a farmakognózia tantárgyhoz tartozó drogismeretet. A kert ugyanakkor kutatási célokat is szolgál.

Létrehozásakor 30 négyzetméternyi területen mutatott be néhány hazai, termesztett, a vadon élők között pedig elsősorban mecseki gyógynövényfajokat. Kialakítottak emellett a legfontosabb fűszernövényekkel egy mediterrán kertrészt is. 2009 márciusában Deák Adrienn tájépítész tervei alapján a kert egy 100 négyzetméteres területtel bővült. 2010-ben a területet sziklakerttel és kísérleti parcellákkal egészítették ki, 2016-ban pedig új rendszertani felosztás készült és egy sziklakerti lépcső is. Az első növénypalántákhoz 2008-ban a PTE Botanikus Kerttől és a budakalászi Kemo-taxonómiai Kerttől kaptak segítséget. A magvak nagy része külföldi botanikus kertekből magcsere útján érkezett. Emellett a területre betelepítették a Mecsek további fontos gyógynövény képviselőit is.

A kertben az összesen több mint 50 növénycsalád közel 200 tagját rendszertani csoportosításban helyezték el, számuk folyamatosan nő. A gyógynövények ismertető tábláin tudományos és magyar nevük mellett a fajok növénycsaládját, elterjedését, drogként felhasznált részét, fő hatóanyagait és alkalmazási területüket is feltüntették.

Az UnivTV videója a kertről itt tekinthető meg:

Fotó:

UnivTV/Youtube