Múzeumok éjszakája 2018-ban, a Szerecsen Múzeumpatikában

2018. június 26.

A „Múzeumok Éjszakája” országos rendezvénysorozat pécsi eseményeire 2018. június 23-án, a hét végén került sor. A Janus Pannonius Múzeum (JPM) részéről Gál Éva osztályvezető, történész főmuzeológus és a Szerecsen „háziasszonya”, Majdán Mira múzeumpedagógus kértek meg, mint a Gyógyszerészettörténeti Csoport tagját, jelenlegi vezetőjét, hogy a rendezvényen szakmai programokkal vegyünk részt a Janus Pannonius Múzeum Szerecsen Patika kiállítóhelyén. A tervekben – a Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet gyakorlatai alapján – a laikusok számára érdeklődésre számítható gyógyszertechnológiai műveletek végzését és tárlatvezetést vállaltunk.

A program 18 és 24 óra között zajlott le. Közel 300 látogató fordult meg a kis alapterületű kiállítóhelyen. A látogatók életkora – becslésünk szerint – 4 évestől (egy ismerős kisfiú) 80 éves korig terjedt. Sok szülő 10-12 éves korú gyermekeikkel jött el. A regisztráción túl, sokkal többen érkeztek – így néha túlzsúfoltnak tűnt a helyiség – mégis igen türelmesek voltak. A „sok jó kis helyen is elfér” közmondás beigazolódott.

A szakmai program során készítettünk citromolajos hidrofil-kézkenőcsöt és kakaóvajas ajakírt. A gyakorlatok kivitelezésénél igen nagy segítséget adott két hallgatónk, Mészáros Petra és Lőbel Nikolett. Külön dicséret illeti őket. A mérlegek kezelését, a patendula, pisztillus, öntőformák, kanalak, spatulák, kártyák, tégelyek helyes megfogását, alkalmazását nagy türelemmel tanították az érdeklődőknek. Dicséretes volt a korosztályoknak megfelelő ismeretátadásuk – mindezeket az egyik budapesti pedagógus résztvevő mondta el nekem, ismételten megdicsérve a hallgatóinkat. Büszke voltam, vagyok rájuk!

A programhoz csatlakozott dr. Bencsik Tímea, a Farmakognóziai Intézet adjunktusa, aki gyógynövény-metszetek mikroszkópos vizsgálatát mutatta be, és a gyógyszerkészítésben használt illóolajokat és drogokat (pl. ánizs, eukaliptusz, kakukkfű, menta, ipekakuána, macskagyökér) szagoltatta meg a kíváncsi látogatókkal. A múzeumi munkatárs gyógynövényekből készült teával kínálta a szomjazókat. A Zsolnay-készlet csészéi mosogatásokkal sem voltak elegendőek, többször is műanyagpoharak mentették meg a helyzetet.

A Szerecsen patikában szakmai „mesélős” tárlatvezetés is folyt, 18, 20 és 22 órai kezdéssel. Ezt a közel 1-1 órás ismertetést, figyelmesen, érdeklődve, néhány kérdést feltéve, türelmesen hallgatta a kis helyiségeket zsúfolásig megtöltő tömeg. A résztvevők között köszönthettük dr. Répay Gábor kadarkúti gyógyszerészt, a Szerecsen patikabútor restaurátorát, és a Hölbling család, volt tulajdonosok két leszármazottját is, a Pécsett élő Svastits Aladár mérnököt és a Budapesten élő Dr. Svastics Egon orvost.

Bizony nehéz volt éjfélkor bezárni a kiállítóhelyet a még érdeklődők miatt. Jóleső érzéssel, jól elfáradva, a gyógyszerészetet, a szakmát, a hivatás szépségeit érzékeltetve fejezhettük be napunkat.

 

Lejegyezte: dr. Mayer Klára

PTE GYTK Gyógyszerészettörténeti Csoport