Szakmai kapcsolatépítés az Újvidéki Egyetem Gyógyszerésztudományi Intézetével

2019. december 3.

A PTE GYTK Farmakognóziai Intézet adjunktusa, Dr. Purger Dragica 2019. november 25-29. között a szerbiai Újvidéki Egyetem Orvosi Karának Gyógyszerésztudományi Intézetében tett látogatást, a két egyetem közötti bilaterális szerződés keretében, a szakmai kapcsolatok fejlesztése érdekében.

Megbeszélést folytattak a fogadó intézmény és egyetemünk Farmakognóziai Intézete közötti együttműködés lehetőségeiről, továbbá bemutatták az Újvidéki Egyetemen folytatott tudományos kutatás irányait, a gyógyszerész képzés programját, valamint a rendelkezésre álló laboratóriumokat és kutatást szolgáló infrastruktúrát.

Az Újvidéki Egyetemen a farmakobotanika tárgy oktatását a Természettudományi és Matematikai Kar Biológiai és Ökológiai Intézetének oktatói látják el, így a farmakobotanika tantárgy oktatásával kapcsolatos egyeztetéseket itt folytatták. Intézetünk munkatársát tájékoztatták a közös projektek lehetőségeiről, megismertették az általuk használt szakirodalmakkal. Bemutatták az Intézet új helyiségét, ahol a Herbárium kapott helyet. Ebben a felújított térben, mely a kor követelményeinek messzemenően megfelel, kutatások is folynak.

Azokkal a kollégákkal, akikkel már korábban elkezdték az együttműködést, a további kutatási feladatokról és a következő évben tervezett közös terepmunkáról egyesztettek.

Összefoglalva, Dragica látogatása az Újvidéki Egyetemen tartalmasnak és eredményesnek tekinthető, mind oktatási és kutatási, mind az egyetemeink közötti kapcsolatépítés szempontjából.