Gyógyszeripari szakmai gyakorlatok élménybeszámolói

2019. december 23.

A gyakorlat lehetőséget adott arra, hogy betekintést nyerjek egy gyógyszergyár sokrétű tevékenységébe, megismerkedjek más egyetemről érkezett gyógyszerészhallgatókkal, valamint segítséget nyújtott abban, hogy megalapozott döntést hozzak a végzés utáni éveimmel kapcsolatban.

Ipari szakmai gyakorlat a Meditop Gyógyszeripari Kft.-ben

2019/20 tanév őszi szemeszterében egy választható kurzus keretében – Gyógyszeripari szakmai gyakorlat - lehetőségem nyílt részt venni egy egyhetes ipari szakmai gyakorlaton. Két pécsi hallgatótársammal együtt látogathattunk el a Meditop Gyógyszeripari Kft. Pilisborosjenőn található üzemébe, ahol az egy hét alatt, üzemlátogatás mellett előadásokat hallgathattunk meg az szakmában jártas kollégáktól.

Annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedhessünk a gyár területén, az elmaradhatatlan munka és tűzvédelmi oktatással kezdődött a hetünk. Az első két napban előadásokat hallhattunk a Minőségbiztosítás valamint a Kutatás-fejlesztés területéről, előadóinktól mindennapi példákon keresztül kaptunk betekintést feladataikba. Mindennapi, tanulságos, olykor vicces vagy meglepő történeteikkel közelebb hozták számomra az ipari gyógyszerészetet, annak ellenére, hogy egyáltalán nem orientálódtam mindeddig ilyen irányba. A farmakovigilancia, a GMP, az SOP és a validálás témaköreit érintettük a hét további felében, azonban ekkor már a gyakorlatban is megismerhettük a gyár működését.

A Minőség-ellenőrzési laboratóriumban töltöttünk el pár órát, ahol magunk is kipróbálhattuk a tabletta szétesés, kioldódás, kopás, törés vizsgálatokat. Betekintést kaphattunk a dokumentáció menetébe, valamint az ott használt készülékek működésébe.

A gyártó üzemet is meglátogathattuk, a szigorú tisztasági előírások betartása mellett a raktározás, bemérés, tablettázás, bevonás, csomagolás folyamatait tekinthettük meg, mi is végigjártuk a gyógyszer útját. Az egyetemen tanultak sokkal kézzel foghatóbbak lettek így, valamint sok olyannal is szembesültünk, amiről a tankönyvekben nem feltétlenül olvasunk, mint például, hogy a 2D vonalkód valamint a dézsmazár beiktatása milyen kihívás elé állította a gyárat.

Két debreceni, három szegedi és három budapesti gyógyszerészhallgatóval vettünk részt a gyakorlaton. Ilyen szempontból is nagyon sokat kaptunk, megismerkedhettünk a saját egyetemünktől eltérő gyakorlatokkal, érdekes volt látni a különbségeket és hasonlóságokat. Igyekeztünk délutáni programok keretében jobban megismerkedni, és sikerült új barátságokra szert tenni, ami még egy dolog, amiért megérte részt venni ezen az ipari héten.

Remek lehetőség bárkinek, aki érdeklődik az ipar iránt, hisz segítséget nyújthat ahhoz, hogy az iparon belüli számos terület közül könnyebben találjon számára megfelelőt, melyben dolgozna. Azonban remek lehetőség ez azoknak is, akik nem feltétlenül érdeklődnek az ipar iránt, tapasztalatszerzésnek, valamint arra, hogy valamelyik irányba elmozdítsa az érdeklődést – „nem, valóban nem érdekel, most már biztos” vagy „eddig nem is tudtam, hogy ez ilyen izgalmas”.

Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a szakmai héten, Pilisborosjenőn.

Füstös Mária Karina

Minden nap a gyár más-más részlegébe nyerhettünk betekintést. Általában délelőtt előadást tartottak a feladataikról, a használt eszközökről, vagy épp arról, hogy milyen egy gyógyszerész munkája az adott területen. Délután pedig a délelőtt elhangzottakat láthattuk működés közben.

A bemutatott területek a következők voltak: minőségbiztosítás, kutatás+fejlesztés, minőségellenőrzés, termelés, farmakovigilancia és logisztika. A Meditop szilárd gyógyszerformákkal, azon belül is leginkább tablettákkal foglalkozik. Ennek megfelelően a K+F szekcióban a teblettázás segédanyagairól, nehézségeiről, valamint a tablettázógépek működéséről és filmbevonásról volt szó. Gyárlátogatáskor tablettázógépeket, filmbevonókat, bliszterezőket, tasakolókat, csomagolókat és az FMD által megkövetelt szerializáló készülékeket láthattunk működés közben: a K+F által tartott bejáráson gyógyszertechnológiai, a termelésirányítóin inkább szervezési szempontokat kihangsúlyozva. Minőségbiztosítás-előadáson a gyár minőségbiztosítási rendszerét, a GMP legfontosabb, rájuk vonatkozó pontjait, illetve az auditok/inspekciók menetét hallhattuk, a minőségellenőrzés laborban pedig tabletták vizsgálatait végeztük el, mint szétesés, kioldódás, kopás, törési szilárdság, stb.

Szerintem ez az egy hét nagyon hasznos volt, hiszen betekintést engedett egy olyan területre, amelyről az egyetemen leginkább csak előadásokon, elméletben van szó, illetve a tanlaborban legfeljebb nagyon kis méretben, csak részei láthatók, pedig a gyógyszerész szakma egyik nagyon fontos része. Nagyon jó volt, hogy mindent testközelből láthattunk, illetve az „oktatóink” a legapróbb kérdésre is készséggel válaszoltak. A gyakorlatot mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy kicsit is érdeklődik a gyógyszeripar iránt, főleg annak tudatában, hogy pont az ipari gyógyszertechnológia előadások (negyedév) után már nem lehet nyári gyakorlatra gyógyszergyárba menni.

Mayer Márton

Egy hét Veresegyházán a Sanofi gyógyszergyárnál

Az őszi szemeszter során lehetőségem adódott arra, hogy egy hetes szakmai tapasztalatot szerezzek Magyarország egyik vezető gyógyszeripari cégénél, a Sanofinál. A hazai 5 telephely közül Veresegyházán nyertem betekintést a vállalat tevékenységének széles spektrumába. A gyakorlat során körbevezettek a telephelyen, megfigyelhettem számos gyártási folyamatot valamint a laborban zajló munkát, amelyben aktívan részt vettem.

A gyár teljes területére szigorú biztonsági szabályok érvényesek. Ennek megfelelően érkezéskor beléptető kártyát kaptam, tűz- és balesetvédelmi oktatáson vettem részt, amelyet egy otthon elvégezhető vizsga előzött meg. A nap két előadással folytatódott az általános GMP ismeretekről és az adatintegritásról. Az első nap a kisüzemi helyiségek látogatásával zárult. Itt 30-100 kg-os tételek kísérletes gyártása folyik. A kisüzem granuláló helyiségében megismerhettem a fluidizációs-, az örvényáramú- valamint az oszcilláló granulálás gyakorlati megvalósulását. A tablettázó- és a bevonó helyiség mellett egy kisebb laboratórium is helyet kapott, ahol a gyógyszertechnológia gyakorlatokon megismert vizsgáló készülékekkel találkoztam.

Kedden a minőségbiztosításról és a dokumentációs rendszerekről hallhattam előadást. Ezen a napon üzemi körbejárás keretein belül számos folyamatot láthattam: kimérés, granulálás és granulátum vizsgálat, tablettázás és tabletta vizsgálat, bevonás, kapszulázás. Érdekes és tanulságos volt látni, hogy az elméleti oktatás során tanult folyamatok hogyan valósulnak meg a gyakorlatban.

Szerdán a törzskönyvezésről, a változások kezeléséről, a csomagolásról és a szerializációról szóló előadásokon vettem részt. Minden előadás után egy-egy „kerekasztal-beszélgetés” keretei között beszélgethettünk az előadókkal a munkájukról és a feladataikról. Ezek a kötetlen beszélgetések különösen hasznosak voltak így végzősként, pályaválasztás előtt.

Délután a csomagolóüzemben folytatódott a program, ahol a csomagológépek működésének megismerése mellett zárási vizsgálatot is láttam.

A csütörtöki napon a minőségellenőrzésről tartott előadást követően laboratóriumi bejáráson vettem részt. Megismertem az ellenminta- és a stabilitás termeket is. Láthattam minta előkészítést műszeres analitikai méréshez valamint kioldódási vizsgálatot. A laborban lehetőséget kaptam visszanyerési vizsgálat elvégzésére, amelynek célja egy tisztítási módszer validálása volt.

A hét utolsó napján a raktárban jártam, ahol megismertem az alapanyagok-, félkész és késztermék-, csomagolóanyagok-, selejtek- és a hulladéktárolásra vonatkozó szabályokat.

Délután a korábban elvégzett visszanyerési vizsgálat kiértékelését és az eredmények megfelelő interpretálását mutatták meg. A hét zárásaként előadást kellett készítenünk a gyárban eltöltött egy hétről.

A gyakorlat lehetőséget adott arra, hogy betekintést nyerjek egy gyógyszergyár sokrétű tevékenységébe, megismerkedjek más egyetemről érkezett gyógyszerészhallgatókkal, valamint segítséget nyújtott abban, hogy megalapozott döntést hozzak a végzés utáni éveimmel kapcsolatban. Ajánlom a kurzust azoknak, akik érdeklődnek a gyógyszeripari tevékenység után, valamint azoknak, akik szeretnék a tankönyvekből megtanult folyamatokat a gyakorlatban megismerni.