A PTE Szentágothai János Kutatóközpont Bioinformatikai Kutatócsoportja és PTE virológus szakemberei megtalálták az első magyar koronavírus genomot.

2020. március 21.

Négy napja, hogy sikerült először izolálni Magyarországon a koronavírust, most pedig a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Bioinformatikai Kutatócsoportja és PTE virológus szakemberei megtaláltak az első magyar koronavírus genomot. A kutaó csoport péntek késő éjjel számolt be az eredményről a Facebook oldalukon.

Az eredmény lényege, hogy az így létrehozott technológiai sornak köszönhetően szakmai rátermettséggel, gyors reakcióidővel, valós időben nyomon követhető, hogy a vírus hogyan és milyen mértékben változik. Ez alapvető pillére bármely kutatási-fejlesztési, vagy járványtani vizsgálatnak. „És büszkék is lehetünk, mert ezt ilyen precizitással csupán a kutatási-genomikai irányvonalon fejlett országok tehetik meg helyben, saját határaikon belül” – írják.

A magyar genomnak köszönhetően kiderül, hogy melyik földrész, melyik betegcsoportjából származik az adott vírus, ahogy láthatók az abban létrejött változások, amik az itteni evolúciós és környezeti hatások révén történnek.

Innentől nyomon követhető az is, hogy hogy valamely kísérleti hatóanyag által célzott része a vírusnak, hogyan reagál, milyen gyorsan változik, hogyan érdemes dinamikusan alkalmazkodni ehhez és melyek a legjobb, legstabilabb támadáspontok. Továbbá a genomből megtudhatjuk a vírus útját és családfáját, illetve betegről-betegre követhető a vírus leszármazása és természetes változásai. Ezenfelül lehetőséget ad arra is, hogy komplex evolúciós vizsgálatok végezzenek a származását illetően.

„Dolgozunk tovább, a gyógymód ettől még nem érkezik meg jövő héten, de a munka gőzerővel halad és tapossuk tovább a megismerés végtelenül szerteágazó és hosszú ösvényét” – áll a közleményben, ami azzal zárul, hogy:

Magyarországon sikerült felépíteni egy magas színvonalú "elemzőképességet" a legmodernebb elérhető kapacitással, szaktudással és bioinformatikai háttérrel. Ezt ebben a járványban, ilyen formában kevés ország teheti meg, nagy segítség ez most a kutatásban és a járvány megértésében.