UNESCO díjra jelölhetik a lányok és nők oktatását elősegítő projekteket

2020. március 24.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság megkeresésére a felsőoktatási szakterületnek – amennyiben arra érdemes projektről tudomása van – az illetékességi körében jelölési javaslatot kell tennie a lányok és nők oktatásáért létrehozott díjra, azaz olyan projektekre, amelyekelősegítik a nők/lányok oktatását egyének, csoportok, szervezetek és egyéb testületi formák által.

A díjat az UNESCO központja hirdette meg. A díj magánszemélyek, intézmények vagy szervezetek a lányok és a nők oktatását elősegítő innovatív, kiemelkedő kezdeményezéseit jutalmazza. Az idén ötödik alkalommal meghirdetett, a Kínai Népköztársaság által alapított díj évente két díjazott részére, díjazottanként 50.000 USD pénzjutalommal jár. Magyarországról a díjra pályázni az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága részére küldött pályázati anyag benyújtásával lehet 2020. május 1-ig. A pályázatokat hazai előválogatás és miniszteri jóváhagyás után Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviselete tölti fel az UNESCO online felületére.

Korábbi díjazottak az Indonéz Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Kisgyermekkori Nevelés Igazgatósága (2016.), a zimbabwei Női Hallgatók Hálózata Alap (2016.), a thaiföldi Nagyobb Mekongi Alrégió Lányai és Közösségei Központjának fejlesztési és oktatási programja (2017.), a perui Mini Tudományos és Technológiai Akadémia, melynek célja a perui női tudósok első generációjának létrehozása (2017.), az iskolarendszerből kiesett terhes serdülő lányok és anyák képzésének folytatását biztosító Jamaica Alapítvány Női Központja (2018.), a Misr El Kheir Alapítvány a rosszul ellátott falvakban közösségi iskolákkal oktatási lehetőséget nyújtó projektje (2018.), a costa ricai Sulá Batsú (2019) és Navarra kormánya, Oktatási Minisztériuma (Spanyolország), SKOLAE: Growing in equality projektje (2019).

A díjról további információk a http://en.unesco.org/themes/women-s-and-girls-education/prize honlapon érhetők el, illetve a szervezőket a GWEPrize@unesco.org e-mail címen lehet keresni.

További információk pedig itt érhetők el: https://en.unesco.org/sites/default/files/gwe_prize_explanatory_note.pdf.

 

A pályázás első lépéseként a projektgazdák szíveskedjenek a projekt rövid (max. 3 oldal) bemutatását – akár a linken elérhető formanyomtatvány kérdéseit részben alapul véve – az mrk@mrk.hu címre 2020. április 5-ig elektronikusan megküldeni.

Ezek alapján a felsőoktatási szakterület előszűri majd a projekteket és javaslatot tesz a nemzetközi területen keresztül az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága felé. Ezt követően a külképviseletek intézik majd a pályázáshoz szükséges dokumentumok kitöltését.