Koronavírus: Változások a magyar állami ösztöndíjas kötelezettségekkel kapcsolatban

2020. április 22.

A Kormány 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során teendő egyes, a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat érintő intézkedésekről (a továbbiakban: Rendelet) a következő változásokat jelenti a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 48/A. §-48/S. § szerinti magyar állami ösztöndíjas kötelezettségek vonatkozásában.

I. Az oklevélszerzési kötelezettség határidejével kapcsolatos változások

Összegezve: egy év kedvezményt kapnak a teljesítésre azon (volt) állami ösztöndíjas hallgatók, akiknek 2020. március 11-ét követően, de még idén járna le oklevélszerzési kötelezettségük teljesítésének határideje.

II. A hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség határidejével kapcsolatos változás

Összegezve: egy év kedvezményt kapnak a teljesítésre azon (volt) állami ösztöndíjas hallgatók, akiknek 2020. március 11-ét követően, azonban még idén járna le a rövid ledolgozás teljesítésének határideje.

III. Részletfizetéssel kapcsolatos változás

Ez azt jelenti, hogy a részletfizetési könnyítést engedélyező döntésben foglaltak szerinti, a 2020. március 11. napját követő részteljesítés időpontja automatikusan kitolódik 6 hónappal. Tehát a 2020. március 15-i részteljesítés a Rendelet értelmében 2020. szeptember 15-én válik esedékessé.

IV. Végrehajtási eljárással kapcsolatos változás

Az Oktatási Hivatal a Rendelet 7. §-a értelmében a már megállapított és fennálló, lejárt határidejű visszatérítési kötelezettségekre vonatkozóan nem kezdeményezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a végrehajtási eljárás megindítását 2020. december 31. napjáig.
A korábban megindított végrehajtási eljárásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalból felfüggesztette 2020. december 31-ig.
 
A teljes dokumentumot alább tekinthetik meg.

Dokumentumok

  • Magyar_allami_osztondijas_kotelezettsegekkel_kapcsolatos_valtozasok_a_veszelyhelyzetre_tekintettel_20200421.pdf

    .pdf

    Letöltés