A PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata ösztöndíjat alapított az önkéntes programban részt vevő hallgatóknak

2020. április 29.

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata saját bevételei terhére ösztöndíjat alapított az egyetem azon hallgatói számára, akik a koronavírus megelőzésében, illetve következményeinek elhárítása érdekében a PTE egészségügyi önkéntes programjaiban részt vesznek. A hallgatói önkormányzat havi mintegy másfél millió forintot oszt szét a segítő hallgatók között, ami 2000-2500 forintos óradíjat jelent.

Az egyetemi önkéntes egészségügyi programokban tevékenykedő hallgatók az önkéntes program vezetője által visszaigazolt önkéntes tevékenység óraszámával arányos, havi ösztöndíjra lesznek jogosultak. A pályázati űrlapokat az önkéntes programvezetőjének igazolása alapján az EHÖK eljuttatja az érintett hallgatók részére a tanulmányi rendszerben megadott e-mail címükre, ezzel is segítve a gyors ügyintézést. Az ösztöndíj igénylésére már április hónapban lehetőséget biztosít a hallgatói önkormányzat.

A nem egészségügyi területen önkéntesként segítő hallgatók tevékenységét is igyekszik támogatni az EHÖK, melynek érdekében egy adatbázist hoztak létre. Így hatékonyan tudják koordinálni a csomagok pakolásában és szállításában, bevásárlásban, az idősek segítésében, a gyermekfelügyeletben vagy a korrepetálásban önkéntesként dolgozó hallgatókat.

Koltai Arnold, a PTE EHÖK elnöke az egészségügyi ösztöndíjprogram kapcsán elmondta: „A Pécsi Tudományegyetem hallgatói hagyományosan szeretnek beállni a nemes ügyek, célok mögé. Ezt már számtalan esetben bizonyították, így például az Országos Felsőoktatási Véradóversenyen a 2015/2016-os tanévben megnyerték a legnagyobb egyetemek kategóriáját, vagy a 2013-as árvízhullám idején egy busznyi pécsi hallgató szerveződött össze néhány nap alatt, és építették a gátat több száz méter hosszan, míg az orvoskari hallgatók minden évben felajánlják a legnagyobb rendezvényük, a nemzetközi est teljes bevételét a hazai egészségügy számára. Nem meglepő tehát, hogy a jelenlegi helyzetben is segíteni szeretnének. Már az ösztöndíj meghirdetése előtt is sokan jelentkeztek önkéntesnek, ez inkább csak egy plusz motiváció lehet számukra, egy olyan elem, amellyel meg tudjuk hálálni nekik az önzetlen segítést.”