A GYTK találmánya, a természetes összetevőkből álló gél megváltoztathatja a fertőtlenítők piacát

2020. május 28.

Amióta a koronavírus globális mértékben az emberek mindennapi életének szerves részévé vált, olyan korábban ritkának vagy alkalmi szokásnak tűnő gyakorlatok lettek rutinná, mint a maszkviselés, a gyakori kézmosás és a kézfertőtlenítők mindennapos használata. Utóbbiból – legyen szó gélről, vagy a kisebb viszkozitással rendelkező, folyékonyabb fertőtlenítőkről – rengeteg fajta jelent meg a magyar piacon és ezek szerepe is felértékelődött.

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének, valamint Farmakognóziai Intézetének oktató-kutató munkatársai azonban már a koronavírus-járvány kirobbanásánál jóval korábban elkezdték a fejlesztését annak a gélnek, amelynek a fejlesztők várakozása alapján hivatalosan is igazolódhat majd a baktericid, fungicid és virucid, azaz baktérium-, gomba- és vírusölő hatása. A kézfertőtlenítő hatás megerősítését igazoló vizsgálatok elvégzését a fejlesztés következő lépéseként tervezik. A különleges gél ötletgazdája Dr. Horváth Györgyi, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi docense, aki mellett az ötlet megszületéskor ott volt egykori TDK hallgatója, Dr. Lendvai Botond István is, aki szakdolgozatával vezette be a témát a Farmakognóziai Intézetben.

A gél feltalálását és formulálását Ámanné Dr. Takácsi-Nagy Anna adjunktus és az által vezetett kutatócsoport végezte 2019-ben (Dr. Lendvai Botond István, Nmar Klaudia Fatima és Dr. Pál Szilárd) a Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetben. Dr. Takácsi-Nagy a kutatómunka eredményeként létrejövő találmányt bejelentette a PTE Innovációs Bizottságnak, melyet 2019. szeptember 5-én megtartott ülésén a 423.Ibh.6.(2019.09.05.) számú határozatával befogadott és a Pécsi Tudományegyetem szellemi termék portfóliójába illesztette: "Természetes-eredetű kivonatot tartalmazó kézfertőtlenítő gyógyszertechnológiai formulálása és kézhigiénés alkalmazhatóságának felmérése” címmel.

Ámanné Dr. Takácsi-Nagy Anna továbbá elmondta, hogy a gél formulálásakor arra törekedtek, hogy természetes összetevőkből hozzák létre a készítményt, amely ezáltal egy teljesen más fajta terméket, és egyben alternatívát szolgáltat a magyar piacon a hasonló fertőtlenítőkhöz viszonyítva. A készítmény jelenleg kipróbálás alatt áll, egy PTE dolgozókból álló önkéntes csoport segítségével mérik fel a termék által nyújtott felhasználói élményt és felhasználhatóságot (pl. küllemet, illatot, bőrápoló tulajdonságot). Ezenkívül a napokban elindult a piackutatás és folyamatban van a mikrobiológiai vizsgálatokat elvégző akkreditált labor kijelölése is. A Gyógyszerésztudományi Kar találmánya nem áll messze a piacra kerüléstől, amellyel a fertőtlenítők egy új irányvonalát nyithatja meg.

A szükséges minősítési és engedélyezési eljárást követően a tervek szerint bárki számára elérhetővé válhat majd az egyetem saját tulajdonában lévő szellemi alkotás, melynek elindulását és fejlesztését a PTE egy belső pályázat keretében támogatta.