Milyen digitális megoldások várhatóak a GyTK őszi szemeszterében? - Ezek a tapasztalatok a legutóbbi elektronikus vizsgaidőszakból a Gyógyszertechnológiai Intézet tolmácsolásában: Fő a nyugalom

2020. augusztus 31.

Lassan de annál biztosabban elérkeztünk a Gyógyszerésztudományi Kar digitális, avagy távolléti vizsgaidőszakának tapasztalatait, gyakorlatait és megoldásait summázó cikksorozatunk 5. részéhez. Ebben a cikkben ráadásul a Kar egyik legizgalmasabb intézetének, a Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetnek reflexiója olvasható. A hallgatók általában harmadévben kerülnek interakcióba az Intézettel, ahol többek között a különböző gyógyszerkészítmények előállításához szükséges gépek működési mechanizmusát, kezelését, és a tabletták, illetve granulátumok elkészítésének módját sajátítják el. Sorozatunk előző részében arról lehetett olvasni, hogy hogyan bonyolították le a digitális vizsgaidőszakot a Gyógyszerészi Biológiai Tanszék háza táján.

A túlterhelt Unipollra a meghosszabbított vizsga lehet a megoldás

A kialakult és ismert járványhelyzet függvényében ahogy az összes Intézetben, úgy a Gyógyszertechnológián is valamennyi vizsgát elektronikus számonkérésként ütemeztek be. Ezeket a vizsgákat a Pécsi Tudományegyetem által támogatott és javasolt Unipoll rendszerben, párhuzamos Teams-felügyelet mellett bonyolították le. A hallgatók a kisebb-nagyobb randomitás és pillanatnyi, előre nem láttot szükség jegyében tett változtatásokra igen rugalmasan reagáltak. A tapasztalatok alapján megértően és együttműködve segítették az online vizsgák minél gördülékenyebb kivitelezését. Továbbá hallgatói oldalról sem érkezett semmilyen jellegű technikai fennakadás. Az Unipoll rendszer azonban gyakran, de elsősorban akkor terhelődik túl, amikor PTE-szerte több száz hallgató kezdi meg egyszerre elektronikus vizsgáját. A vizsga megkezdési időintervallum legalább 30-60 percre nyújtása, valamint a vizsga menet közben történő meghosszabbítása tapasztalat szerint megoldhatja a problémát.

Jó tanácsok digitális útravalónak

Célszerű már a vizsga Neptun-üzenetében hangsúlyozni, hogy a túlterhelt rendszer miatt legyenek türelmesebbek, gyakran fotózzák le a képernyőt a válaszaikkal. Sokat segíthet az is, ha a vizsga a késő délutáni időben kerül meghirdetésre. Egy problémás technikai helyzetben mind az oktatónak, mind a hallgatónak meg kell őrizni a nyugalmát, a hallgatói kérdéseket pedig célszerű sorban megválaszolni. Ilyenkor célszerű belépni az Unipoll felületére is (amennyiben lehetséges) és ellenőrizni az érdeklődő hallgató kérdéssorának kitöltöttségi mértékét.