A márciusban felhalmozott otthoni gyógyszerkészletek fogyóban vannak a lakosok körében, újabb tumultus várható

2020. szeptember 15.

Javában benne vagyunk a koronavírus-járvány második hullámában, a márciusban felhalmozott gyógyszerkészletek pedig fogyóban vannak a lakosok körében.
 

Ezt mutatja, hogy az áprilisi és májusi csökkenés után június végére ismét növekedett a patikák forgalma. – Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy az óriási forgalmi kiugrás március második és harmadik hetére volt tehető. Március első hetében minimális növekedés volt mindössze, itt már hallhattunk néhány hírt a pandémia kezdetéről, és egy minimális spájzolás indult el a betegeknél – mondta el lapunknak dr. Ujházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hajdú–Bihar Megyei Szervezetének elnöke. – Az igazi robbanás a március 9-ével kezdődő héten indult, amikor a hírek ellenére – miszerint nem lesz gyógyszerhiány – az emberek tömegesen indultak el a gyógyszertárakba és óriási mértékű felvásárlás kezdődött.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 50 százalékkal nőtt a vényköteles gyógyszerek forgalma, majd a következő héten, amikor már vészhelyzetet kihirdették, átlagosan 80-90 százalékos növekedés volt tapasztalható országosan. Az emberek, akik tehették, igyekeztek a gyógyszerekből három havi adagot megvásárolni.

Ezek a készletek azonban – a szakma számításaival ellentétben – nem június közepére, hanem június végére fogytak el, (ezt mutatták ugyanis a patikák forgalmi adatai) ami azt is jelenti, hogy a betegek gyógyszerszedési rendszeressége kívánnivalót hagy maga után – tette hozzá.

Nem szükséges felhalmozni otthon a gyógyszereket

A pandémia kezdetekor leginkább a szív- és érrendszer, valamint a tápcsatorna és anyagcsere, illetve az idegrendszeri és légzőszervi betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket igyekeztek megvásárolni betegek. Mivel ezekkel a betegségekkel leginkább a középkorúak és az idősebbek érintettek, ők voltak azok, akik lehetőség szerint több havi készletet halmoztak fel otthon. – Kettős cél fogalmazódott meg a pandémia kezdetekor. Az egyik, hogy ne keltsünk pánikot, ne gondolják azt, hogy nem lesz gyógyszer. A másik, hogy lehetőleg ne járkáljanak gyógyszertárba, és ha egy mód van rá, akkor három havi gyógyszert írassanak fel, és azt vásárolják meg – fejtette ki dr. Ujházi László. A tapasztalatok azt mutatták, hogy az idősek nagy része megpróbált így cselekedni, és azok is több gyógyszert vettek, akik jellemzően havi bontásban vásárolták meg korábban a szükséges készítményeket. Ezáltal óriási teher hárult a patikákra, így a kis- majd a nagykereskedelmi gyógyszerellátás is megroppant. – Az ellátás az óriási kereslet miatt akadozott. Fontos tudni, hogy a nagykereskedők és a gyártók is általában negyedévekre terveznek. 2020 első negyedévében azonban a későbbi időszakra szánt gyógyszereket is megvásárolták. A forgalmi terhelést az is meghatározta, hogy a felvásárlási hullám kezdetén az egyes gyógyszertárak milyen mennyiségű készlettel rendelkeztek – fogalmazott a szakember. Hozzátette: a járvány kezdetekor az egyedi dobozazonosító bevezetése miatt több gyógyszer csomagolásváltáson esett át éppen. Emiatt – és a felhalmozás miatt – a megszokottnál több volt a hiánycikkek száma, de helyettesítő készítményekkel mindenki megkaphatta azokat a gyógyszereket, amik a betegségük kezeléséhez szükségesek.

Vitaminokat, immunerősítőket vettek

A vény nélkül kapható készítmények szintén hasonló forgalmat eredményeztek, március második és harmadik hetében vásárolták ezekből a legtöbbet. A lakosok leginkább immunerősítőket, vitaminokat, láz és fájdalom, köhögés, valamint a megfázásos tünetek enyhítésére szolgáló készítményeket vettek. Ezek forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest mintegy 2,5-szeres növekedést mutatott. A járványügyi intézkedések (szájmaszk használata, távolságtartás, kézfertőtlenítés, létszám- és időkorlát) életbe léptetésének köszönhetően azonban az is elmondható, hogy az alsó és felső légúti megbetegedések többségében elmaradtak a 2019-es adatokhoz képest. Mivel a betegségek átadásának a lehetősége nagymértékben csökkent, sokkal kevesebb légúti megbetegedés kezelésére, láz- és fájdalomcsillapítására szolgáló gyógyszer fogyott, ezek nagy része sok helyen le is járt, amiket selejtezni kellett.

Újra a régi rend

Megtudtuk, március harmadik hetében a vényköteles gyógyszerek forgalma csökkent a felvásárlás előtti szintre, és folyamatosan csökkent, áprilisra pedig már bőven a tavalyi év azonos időszaka alatt volt. Úgy tűnik, a felhalmozott készletek június végére fogytak el, ekkor nőtt meg ismét a patikák forgalma. – Mondhatni visszatért minden a normális kerékvágásba. A hirtelen kiugrás és a három hónapos visszaesést átlagolva azonban az rajzolódik ki, hogy a gyógyszertárak forgalma minimálisan igaz, de a 2019-es szint alatt maradt – mondta dr. Ujházi László.

A szakember arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapokban hasonló terhelés jutott a nagyvárosi és a vidéki gyógyszertárakra is. – A pánik, a felvásárlási láz, a fővárosban indult, majd a nagyobb városokban, végül pedig a kisebb településeken is elkezdtek felhalmozni a betegek a gyógyszerekből. A járvány idején a nagyobb gyógyszertárláncok reklámjai szüneteltek, a piaci aktivitások elmaradtak, nem csalogatták el a kisebb településekről a betegeket. Ez kiegyensúlyozottabb forgalmat eredményezett. Magyarországon egy horizontálisan nagyon jól ellátott piacról van szó, nagyon sok helyen van patika, mindenütt a legközelebb eső gyógyszertárra tevődött át a forgalom – fejtette ki.

Dömping nem lesz

– Már a járvány második szakaszában vagyunk, amire folyamatosan készült a szakma. Ugyanolyan vásárlási hullámra azonban nem készülünk, mert bebizonyosodott, hogy csak a pánik miatt vásároltak fel a betegek, ezért volt átmeneti gyógyszerhiány. A betegek megtapasztalták, lesz gyógyszer, a patikák elérhetőek lesznek, nem kell felvásárolni. Ám aki szeretné, továbbra is van lehetőség három havi adagot kiváltani – mondta el végezetül dr. Ujházi László.

 

Forrás: bama.hu