2012. február 24.

A Pécsi Egyetemi Gyógyszerész Bált megelőzően, a hagyományokhoz hűen, a szak kutatói és hallgatói az idén is megrendezték a gyógyszerész borversenyt. - Püspöki Pincészet Pécs

Beszámoló a Gyógyszerész Borversenyről

Pécs, 2012. február 15. Püspöki Pincészet

A Pécsi Egyetemi Gyógyszerész Bált megelőzően, a hagyományokhoz hűen, a szak kutatói és hallgatói az idén is megrendezték a gyógyszerész borversenyt. A versenyen a borkészítést nem hivatásszerűen űző gyógyszerészek, illetve legközelebbi hozzátartozóik indulhattak. A zsűri tagjai a professzionális szakértők mellett a pécsi Gyógyszerésztudományi Szak borkedvelő oktatói és hallgatói voltak. A lelkes borisszák február 15-én 16 órakor gyűltek össze a Pécsi Püspöki Pincészetben, ahol sor került a beküldött minták értékelésére. Az idei évben fehérbor kategóriában 7, vörösborból 4 tétel érkezett. Újdonság, hogy rosé kategóriában is történt nevezés, ami azért örvendetes, mert ez a típusú bor napjainkban igencsak divatosnak számít. Három pálinkát is kóstolhattunk, így a fajtaválaszték igazán sokrétűre sikeredett. A borok szakszerű, objektív kiértékelésében, a pontozás metodikájának, kategóriáinak meghatározásában, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően Szabó Zoltán borbíráló, hosszúhetényi borász segített. A kollégáink által beküldött tételek között több remek, jóivású, gyümölcsös zamatú bor is akadt, amelyek bizony egy hivatalos borversenyen is megállnák a helyüket, sőt érmeket is szereznének. A borbírálás azonban egy szubjektív műfaj, így a többség ízlése nem mindig esett egybe a szakértőkével, ami talán nem is olyan nagy baj. Erre kiváló példa volt, amikor az egyik borban lévő enyhén kesernyés, „kanalas orvosságos” ízt Zoltán barátunk enyhe borhibának vélte, míg az analitikai és szerves kémián edződött, az ottani atmoszféra hatása alatt lévő hallgatók egy része egészen izgalmas és kiemelkedő, komplex zamatnak minősítette. A bírálás után és a szavazatok összesítését követően, fehér- és vörösbor kategóriában a bíráló bizottság kiválasztotta a legszebb tételeket, amelyeket a Pécsi Egyetemi Gyógyszerész Bálon március 3-án hivatalosan is a Bál Borának fognak választani. A kóstolás befejeztével a társaság nagy része a helyszínen maradt, ahol jó hangulatú, kötetlen borozgatás, beszélgetés és buli alakult ki. Sőt, zárást követően a csapat tovább folytatta az estét….

A szervezők köszönettel tartoznak Szabó Zoltánnak és Kövesdi Miklósnak, akik szakmailag vezették a bírálást, valamint egy igazán méltó környezetet biztosítottak rendezvényünkhöz.

Dr. Takács Gábor