"Gyógyszerészet, gyógyszerellátás kulcskérdései" című sikeres gyógyszerész továbbképzés beszámolója

2014. április 2.

Az „Eredeti vagy másolat? Törésvonalak a gyógyszerválaszték és készítmények minőségének megítélésében: hitek és tévhitek” című nagysikerű gyógyszerészi továbbképző tanfolyam a gyógyszerészet és gyógyszerellátás generikus gyógyszerekkel kapcsolatos kulcskérdéseit tárgyalta.

Gyógyszerészet, gyógyszerellátás kulcskérdései

Eredeti vagy másolat? Törésvonalak a gyógyszerválaszték és készítmények minőségének megítélésében: hitek és tévhitek

Az „Eredeti vagy másolat? Törésvonalak a gyógyszerválaszték és készítmények minőségének megítélésében: hitek és tévhitek” című nagysikerű gyógyszerészi továbbképző tanfolyam a gyógyszerészet és gyógyszerellátás generikus gyógyszerekkel kapcsolatos kulcskérdéseit tárgyalta. A PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet szervezésében megrendezett továbbképzés (2014. február 21 és 23.) a közvetlen lakossági, illetve a kórházi gyógyszerellátásban dolgozó gyakorló gyógyszerész kollégáknak kívánt segítséget nyújtani az egyre szélesedő gyógyszerválaszték terápiás és minőségi szempontból történő, szakmailag megalapozott megítélésének kialakításában.

Gyógyszerészet, gyógyszerellátás kulcskérdései - 2014 évi gyógyszerész továbbképzés PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet szervezésében

A rendezvényen közel ötszáz regisztrált résztvevő értesülhetett a generikumok aktuális klinikai, gazdasági és szakmai ismereteiről. A kollégák számára rendelkezésre bocsátott interaktív hallgatói visszajelző rendszer segítségével a résztvevők 85%-a jelezte, hogy a közeljövőben ismételten szívesen részt venne ehhez hasonló szakmai programon.

A gyakorló gyógyszerészeket megszólító szakmai program során a felkért előadók több nézőpontból mutatták be a generikus készítmények helyzetét, azok fokozatos térnyeréséből adódó kihívásokat és lehetőségeket, és a gyógyszerellátás különböző területeit képviselő gyógyszerészek feladatait. A farmakológiai, farmakokinetikai paraméterek ismertetését követően a gyógyszerek, különös tekintettel a generikumok hazai engedélyezését ismerhette meg a hallgatóság.

A hazai gyógyszergyártók és nagykereskedők képviselőinek jelen helyzetüket bemutató színvonalas előadása után a magyar és nemzetközi gyógyszerárszabályozás metodikáiról hallhattunk. A közforgalmú és kórházi gyógyszerellátás képviselői a gyógyszerészi gondozási, valamint kommunikációs lehetőségekre is kitértek, segítséget adván a gyakorló gyógyszerészeknek mindennapi munkájához. A hallgatóság részletes tájékoztatást hallhatott a gyógyszerek helyettesítésének jogi vonatkozásairól, majd gyakorló klinikusok a generikumok mindennapi klinikai alkalmazási lehetőségeiről osztották meg ismereteiket. A gyógyszerfelírások, gyógyszerkölcsönhatások, valamint a gyógyszerek megítélésének vizsgálata során alkalmazott hálózatok és hálózati topológiák elemzésének lehetőségeibe, mint új és érdekes tudományos területre is bepillantást nyerhettek a résztvevők. A szakmai program további értékes eleme volt Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökének rövid beszámolója a közforgalmú gyógyszertárakat érintő, az utóbbi években tapasztalt jelentős gyógyszerárcsökkenésről, a vaklicit rendszeréről és a 2014. február 1-vel életbelépett változásokról. A továbbképző rendezvény záró előadásait a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet munkatársai tartották, melyekkel céljuk volt a manapság egyre több kérdést és kételyt felvető generikumok helyes megítélésének elősegítése volt.

Gyógyszerészet, gyógyszerellátás kulcskérdései - 2014 évi gyógyszerész továbbképzés PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet szervezésében

A továbbképzés során a szervezők folyamatosan lehetőséget biztosítottak a felszólalásra a hallgatóság számára, így az előadások kapcsán felmerülő kérdéseket moderált megbeszélések formájában vitathatták meg a kollégák az előadókkal. A továbbképzés új, innovatív oktatástechnikai elemeként egy interaktív hallgatói visszajelző rendszer biztosított lehetőséget a felvetett témák és kérdések interaktív megvitatására és értékelésére.

Gyógyszerészet, gyógyszerellátás kulcskérdései - 2014 évi gyógyszerész továbbképzés PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet szervezésében

A három napos intenzív tanfolyam a szervezők reményei szerint elősegítette a generikumokkal kapcsolatban felmerülő kérdések és problémák helytálló megítélését a gyakorló gyógyszerész szakemberek körében.

 

Galéria