Hírek

Sajtószoba - 2016. április 13, szerda

Egyedülálló műtétet végeztek el a közelmúltban Pécsett

Forrás: BAMA 2016.04.12.

Magyarországon először Pécsett végeztek olyan műtétet, amelynek során a rosszindulatú agydaganatot kizárólag az orrüregen keresztül távolították el endoszkóp segítségével.

Nem mindennapi műtétet végeztek el a napokban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján: egy rosszindulatú agydaganatot sikerült eltávolítani egy betegből az orrán keresztül.

– Az Idegsebészeti Klinika orvos-csapatával együttműködve végeztük el a beavatkozást – mondta el lapunknak dr. Lujber László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi docense. - Korábban, a hagyományos módszerrel az arcon vagy a fejtetőn keresztüli bőrmetszésekkel lehetett csak eltávolítani a daganatokat. Ez azonban egy roncsoló műtéti technika, gyakran maradandó sérülésekkel. Az új műtéti eszközök, illetve az ezekhez kapcsolódó technikák lehetővé teszik, hogy gyakorlatilag az egész műtétet kizárólag az orrlyukon keresztül, külső metszések nélkül, kamerák alkalmazásával végezzük el.

A beavatkozás vitathatatlan előnye, hogy a műtét és az azt követő felépülési időszak is gyakorlatilag fájdalommentes, ráadásul a kórházban is csak maximum 4-5 napot kell eltöltenie a betegnek. A mostani operáció során egyébként egy zölddiónyi nagyságú, 3-4 centiméteres daganatot távolítottak el a betegből, egy nagyjából hat órás beavatkozást követően...

A cikk folytatása

 

Hírarchívum