2016. július 11.

Ulm, Németország

 

Immáron második alkalommal került megrendezésre 2016. június 28-30. között, a Combat Medical Care Conference a németországi Ulmban.

 

A nemzetközi konferencia fő témái között szerepeltek a harctéri sérültellátás újdonságai, a taktikai egészségügyi ismeretek, a terrorcselekmények kapcsán szerzett, egészségügyi vonatkozású nemzetközi tapasztalatok valamint a legújabb szakmai ajánlások is. A magas színvonalú elméleti előadások mellett széleskörű gyakorlati ismeretek elsajátítására is volt lehetőség a légútbiztosítástól a vérzéscsillapításon át a magashegyi mentés speciális egészségügyi vonatkozásaiig.

A PTE ÁOK Műveleti Medicina Tanszékét Dr. Rendeki Szilárd főorvos vezetésével mindösszesen 4 fő képviselte a rendezvényen. A nemzetközi kapcsolatok építésén túl a Tanszék munkatársainak lehetősége nyílt megismerni a legújabb nemzetközi kutatási és fejlesztési irányokat, valamint a kiállítók által bemutatott szakmai újdonságokat is. A Tanszék munkatársai örömmel tapasztalták, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a rendvédelmi dolgozók egészségügyi ismereteinek a fejlesztése, mely mögött a bizonyítékokon alapuló orvoslás eszköztára is egyre inkább felsorakozik.

A konferencia tanulságai közül kiemelendő, hogy a műveleti medicina elemeinek a mindennapi gyakorlatban való fontosságát egyre több ország ismeri fel és tekinti elsődlegesnek az ez irányú jövőbeli képzések és kutatások terén.     

(Szöveg: Dr. Nagy Bálint János)

Video: