Hírek

Intézeti hírek - 2016. november 16, szerda

Jól működik a skill-labor - beszámoló a VI. pécsi gyógyszerészi gondozási versenyről

Rövid összefoglaló a Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban c. hallgatói versenyről – 2016. november 10. – Témánk idén a fájdalomcsillapítás volt

Az első – és reményeink szerint nem csupán egyetlen – pécsi gyógyszerészhallgatói skill-labor a Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézetében került kialakításra az elmúlt év során. Cél, hogy gyógyszerészi kommunikációs és expediálási (gyógyszerkiadási) szimulációs gyakorlatok szisztematikusan egymásra épülő sorozatával készüljenek fel a gyógyszerészhallgatók a majdani, valós környezetben betegekkel végzendő munkájukra.

Gyógyszerészi Gondozási Verseny Pécs 2016

A tangyógyszertárban valódi gyógyszertári bútorzat, több száz gyógyszeres doboz, szakinformatikai programmal ellátott számítógépes rendszer és számtalan egyéb kellék és eszköz teremti meg az autentikus környezetet. Az országban, de talán a régiónkban is elsők közt létesült Pécsett ez az interaktív tanulást és önképzést fejlesztő tangyógyszertár (más néven oktatási kabinet). A képzés szerves részét képezi a hallgatói verseny, amelynek célja az ötödéves gyógyszerészhallgatók elméleti tudásának gyakorlati szituációkba való átültetése. Így az öt év alatt tanult szakmai ismereteiket (gyógyszerhatástan, klinikai ismeretek, gyógyszerügyi ismeretek, gyógyszerészi gondozás, stb.) a megfelelő kommunikációs elemek beépítésével kell közvetíteniük egy képzeletbeli gyógyszertárba betérő „tanesetet” eljátszó beteg példáján.

2016. november 10-én került hatodik alkalommal megrendezésre a „Betegtanácsadás és gyógyszerész gondozás a gyakorlatban” verseny, amelyen a végzős gyógyszerészhallgatók minden évben kipróbálhatják magukat életszerű patikai szituációkban, hasznos visszajelzést nyújtva az addigi megszerzett tudásukról, kommunikációs képességeikről és helyzetfelismerésükről. Az idei verseny témája a fájdalomcsillapítás volt, mely mindig aktuális gyógyszerészi kihívásnak tekinthető. Egyrészt mivel számtalan vény nélkül kapható készítmény érhető el, amelyek között segíteni, irányítani kell a beteget a megfelelő készítmény kiválasztásához, másrészt a gyakori krónikus alkalmazás végett elengedhetetlen az alkalmazásukhoz kapcsolódó kockázat-előny értékelés és tanácsadás. A beteg-gyógyszerész találkozások már a tavalyihoz hasonlóan a Gyógyszerészeti Intézet tangyógyszertárában kerültek bemutatásra, melyeket kivetítőn keresztül követhették a szomszédos előadótermekben a zsűri tagjai, az érdeklődő oktatók, és természetesen a hallgatótársak is. A zsűri elnökének záró gondolatai is rávilágítottak, hogy verseny elindulása óta a hallgatók egyre felkészültebbek. Ezt igazolja többek közt, hogy idén a szoros verseny miatt  4 hallgató került a döntőbe, ahol egy újabb és egyben nehezebb esetet kellett megoldaniuk.

A zsűri döntése alapján első helyezést Madarassy-Szűcs Ágnes, másodikat Mihályi Anett Regina, harmadikat Groholy Zsófia, negyedik helyezést pedig Faisal Anna Zelma ért el.

Gyógyszerészi Gondozási Verseny Pécs 2016

Színészeink, akik közül intézetünk és közönségünk örömére többen visszatérő „betegeink” Dr. Madarassy-Szűcs Anna, Dr. Romvári Zsófia, Dr. Somogyi László és Dr. Bartha Balázs kollegák voltak, akik idén is gondoskodtak a jókedvről, változatosságról, hiszen az azonos szituációkba is vittek új szint minden játékuk alkalmával. A zsűri elnöke intézetünk címzetes egyetemi docense Dr. Télessy István, tagjai Dr. Ságiné Dr. Polics Éva szakgyógyszerésznő, Dr. Végh Mária klinikai főorvos (háziorvostan), Prof. Dr. Pethő Gábor farmakológus és Prof. Dr. Botz Lajos főgyógyszerész, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni objektivitásra törekvő és lelkiismeretes értékeléseiket.

Gyógyszerészi Gondozási Verseny Pécs 2016

A hallgatók problémamegoldó képességének értékelése egy előzetesen összeállított pontozólapon történt az információgyűjtés részletessége, az információnyújtás és kommunikációs szempontok alapján (ezekre maximálisan 5-5 pontot kaphattak a versenyzők). A zsűritagok ezen kívül egy 10 pontos skálán minősíthették az egyes szituációknál felmerülő szakmai elvárások teljesülését.

Reméljük, hogy minden versenyen részt vevő hallgatónk nyertesnek érzi magát, hiszen visszajelzést kaphattak teljesítményükről, mely a képzés hátralévő idejében még tovább csiszolható, fejleszthető.

A verseny fénykép galériája itt látható.

a PTE GyTK Gyógyszerészeti Intézet Munkatársai

Hírarchívum