2017. április 11.

Ausztrál kutatók nemrég egy új influenza világjárvány kockázatára figyelmeztettek. Tanulmányuk kimutatta, hogy az elmúlt 10 évben soha nem látott mértékben szaporodott az új influenza törzsek száma. Az InfoRádió által megkérdezett pécsi virológus szerint a veszély reális.

"Az influenza kutatók azt szokták prognosztizálni, hogy 20-30 évente kitörhet egy nagyobb világjárvány" - mondta dr. Jakab Ferenc virológus, egyetemi docens, hozzátéve, hogy az újabbnál újabb influenza törzsek felfedezése nem újkeletű dolog. Ennek egyik oka, hogy az influenza vírusok hihetetlenül variábilisak, másrészt ez egy rettentően jól kutatott téma lett most, ami mögött nagyon jól felszerelt laboratóriumi háttér is áll.

"Az influenza vírus minden virológiával foglalkozó szakember egybehangzó véleménye szerint rejteget nagyon komoly meglepetéseket, és nagyon komoly veszélyeket is" - véli dr. Jakab Ferenc. Arra a kérdésre, hogy az influenza vírusok új variánsainak kialakulása ellen mit tudunk tenni,  szerinte egyértelműen a válasz: semmit. Az, hogy kialakul, még nem jelenti azt, hogy emberi járványt is fog okozni.

"Minden influenza madárinfluenza, mert az influenzák vad típusait a vízi szárnyasok terjesztik és hordozzák. Ám ha egy új törzs megjelenik a madarakban, az nagyon kis eséllyel jelenti azt, hogy tömeges humán megbetegedést, és emberről emberre terjedő járvány kialakulását eredményezi. Természetesen ennek az esélye is megvan, de ehhez több lépéses mutációra van szükség" - magyarázta a virológus.

Forrás

inforadio.hu