Kommunikációs és terápiás kihívások a gyakorlatban - beszámoló a VII. pécsi gyógyszerészi gondozási versenyről

2017. november 21.

A zsűri döntése alapján megosztott első helyezést Ferenczi Krisztina és Grafl Gergely, másodikat Somogyvári Kitti, míg harmadikat Fittler Katalin ért el.

A 2017. évi Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban hallgatói verseny minden évben indikátorként mutatja a pécsi hallgatók felkészültségét, az oktatók szakmai erőfeszítéseit és a gondozási-kommunikációs ismeretek oktatásának naprakészségét. Ezért is volt nagy öröm, hogy a verseny bírálóbizottsága a végzős gyógyszerészhallgatóink kommunikációs és beteg-tanácsadási képességét méltatta összefoglaló értékelése során. A „Probiotikus és antibiotikus terápia” téma kapcsán kidolgozott esetek komoly szakmai kihívás elé állították az ötödéves hallgatókat, de szerencsére a többség ügyesen megoldotta a patikai szituációkat.

A PTE GyTK Gyógyszerészeti Intézetében zajló gyakorlat központú oktatás egyik látványos eleme a közforgalmú gyógyszertári környezetet szimuláló Skill labor, melyben gyógyszerészi kommunikációs és expediálási (gyógyszerkiadási) szimulációs gyakorlatok segítségével készülnek fel a gyógyszerészhallgatók a majdani, valós környezetben betegekkel végzendő munkájukra. A negyed és ötödéves hallgatókkal az oktatók rendszeresen vesznek részt gyógyszertári szituációk eljátszásában és a videóra rögzített esetek közös interaktív átbeszélésében. Erre elsősorban azért van szükség, mivel a gyakorló gyógyszerész munkájának meghatározó részét a betegekkel és egészségügyi társszakmákkal történő kommunikáció teszi ki. Hisz nem elegendő a gyógyszerek szakérőjévé válni az egyetemi tanulmányok során, hanem az ismeretek hatékony továbbadása is készséggé kell, hogy váljon egy gyógyszerész számára. Ezen készségek fejlesztése érdekében indította az intézet 2016-ban a „Gyógyszerészi kommunikáció és expediálási ismeretek a gyakorlatban” című kurzust is, mely nagy népszerűségnek örvend a hallgatók körében.

VII. pécsi gyógyszerészi gondozási verseny

A tangyógyszertárban valódi gyógyszertári bútorzat, több száz gyógyszeres doboz, szakinformatikai programmal ellátott számítógépes rendszer és számtalan egyéb kellék és eszköz teremti meg az autentikus környezetet. Az országban, de talán a régiónkban is elsők közt létesült Pécsett ez az interaktív tanulást és önképzést fejlesztő terem.

A verseny keretében a végzős gyógyszerészhallgatók minden évben kipróbálhatják magukat olyan patikai szituációkban, melyek hasznos visszajelzést nyújtanak az addigi megszerzett tudásukról, kommunikációs képességeikről és helyzetfelismerésükről.

VII. pécsi gyógyszerészi gondozási verseny

Az idei verseny az antibiotikus és probiotikus terápiát járta körbe, hiszen a patikai munka során igen gyakran kerülhetnek elő terápiás kérdések az antibiotikumok alkalmazását illetően. Az évfolyam 47 hallgatója hat csoportba osztva vett részt a versenyen, így összesen 6 komplex gyógyszerész-szakmai verseny szituációt és egy döntős esetet kellett megoldaniuk. A zsűri tagjai Dr. Télessy István (elnök), Dr. Pintér Erika, Dr. Lankó Erzsébet, Dr. Heim Szilvia és Dr. Botz Lajos voltak. Az értékelést végző gyógyszerész és orvos kollégák kivetítőn keresztül követhették a szomszédos teremben zajló szituációkat miközben egy előzetesen összeállított pontozólapon értékelték azokat az információgyűjtés részletessége, az információnyújtás és kommunikációs szempontok alapján (ezekre maximálisan 5-5 pontot kaphattak a versenyzők). A zsűritagok ezen kívül egy 10 pontos skálán minősíthették az egyes szituációknál felmerülő szakmai elvárások teljesülését. „Színészeink” Dr. Madarassy-Szücs Anna és Dr. Bartha Balázs orvos kollégák, valamint Dr. Romvári Zsófia és Dr. Magyar Bernadett gyógyszerész kollégák voltak.

A zsűri döntése alapján megosztott első helyezést Ferenczi Krisztina és Grafl Gergely, másodikat Somogyvári Kitti, míg harmadikat Fittler Katalin ért el.

VII. pécsi gyógyszerészi gondozási verseny

Amellett, hogy a versenyzők többé-kevésbé izgultak, valamint a színészek és a zsűri tagjai igencsak kifáradtak a közel hat órás esemény alatt, az esemény fénykép galériája alapján is látható, hogy mindenki egy vidám hangulatú és szakmailag tanulságos egyetemi oktatási rendezvény részese lehetett. A versenyzők visszajelzései alapján (n=38 fő) a többség (67,4%) véleménye szerint abszolút hasznos volt és megérte részt venni és jónak tartották (78,4%) a tangyógyszertár kialakítását. A szituációk némileg különböztek a szükséges szakmai (hatástani, kórélettani, gondozási) ismeret és a kommunikációs nehézség szempontjából, ugyanakkor a szervezők arra törekedtek, hogy hasonló súlyú eseteket készítsenek elő azáltal, hogy a szakmailag bonyolultabb szituációknál kevesebb kommunikációs kihívással szembesült a hallgató, illetve fordítva.

VII. pécsi gyógyszerészi gondozási verseny

Gratulálunk a végzős évfolyam hallgatóinak a sikeres szereplésükhöz, egyúttal köszönettel tartozunk a zsűri tagjainak, a színészeinknek és a szervezőknek!

a PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézet munkatársai

Teljes fénykép galéria itt látható.