Képes beszámoló pécsi gyógyszerészhallgató portói cseregyakorlati programjáról

2017. december 1.

Mindig is szerettem volna megtapasztalni milyen lehet külföldön egy szakmai gyakorlat. Így bukkantam rá a HUPSA-n belül a SEP-re (Student Exchange Programme). Jelentkeztem is azonnal és szerencsémre két hetet tölthettem a meseszép Portugáliában.A portói egyetem Farmakológia Intézetében végeztem kutatómunkát. Az első nap a professzor ismertette velünk a kutatásuk célját, eredményeit és röviden elmagyarázta a folyamatok elméleti hátterét. Sejtkultúrákkal dolgoztunk, azon belül is melanóma sejteket vizsgáltunk. Eddig még nem volt lehetőségem laboratóriumban gyakorlatozni, így sok érdekességet tartogatott számomra a gyógyszerészet másik ága. A munka sokrétű volt, minden nap valami újat tanultunk. A kutatók roppant segítőkészek voltak, igyekeztek minket bevonni a munkájuk minden részletébe.

Jutott idő a nap hátralevő részében felfedezni a várost is. Bepillanthattunk a helyi kultúra jellegzetességeibe. Dimbes-dombos kis utcákon gyalogolni régi épületek, templomok között, sétahajózás a Douro folyón, Ribeira mentén végigsétálni, megmártózni a jéghideg Atlanti-óceánban, végigkóstolni a portugál finomságokat és a portói borokat. Résztvettünk egy International Evening-en a többi diákkal együtt, ahol a hagyományos portugál zenével teremtettek kiváló hangulatot. Hétvégén pedig ellátogattunk Coimbra-ba is, ahol az ország legrégebbi egyeteme található.

Életem egyik legmeghatározóbb eseménye volt itt tölteni a gyakorlatomat, sok új barátot szereztem, megismerhettem egy másik kultúrát, betekinthettem egy külföldi egyetem munkájába és természetesen gyakorolhattam a nyelveket is.

Egy örök emlék marad számomra ez a cserediák út. Ösztönzök másokat is arra, hogy bátran vágjon bele, mert felejthetetlen élmény vár rá!

Báródi Kata, PTE GYTK hallgató

 

Mi az a SEP?

A Student Exchange Programme (SEP) az IPSF (International Pharmaceutical Students Federation) által szervezet cseregyakorlati program, melynek keretében lehetősége nyílik a gyógyszerészhallgatóknak külföldi országban elvégezniük nyári gyakorlatukat. A program létrejötte az egyes országok hallgatói egyesületeinek együttműködésének köszönhető. forrás: www.hupsa.org.

További információk: a Kárpáti Valentin (hallgató, HuPSA pécsi elnök, e-mail: valentinkaprati@gmail.com)