TDK témák

TDK témáink

A lentinán elsősorban immunerősítőként ismert bioaktív vegyület, hazánkban a shiitake távol-keleti gyógygomba őrleményként, ill. kivonat formájában elérhető, jelenleg gyógyszerként nem elismert élelmiszer. Komplex hatását a szervezet T-sejtes és humorális immunválasz folyamatainak egyidejű aktiválása révén, továbbá tumorellenes folyamatokban résztvevő enzimek termelésével fejti ki. Emiatt onkoterápiás kezelések adjuváns terápiájában is alkalmazzák. Tekintettel arra, hogy a lentinán aktiválja az olyan ölősejtek működését is, melyek a szabadgyökök termelésén keresztül fejtik ki hatásukat, felmerül a kérdés, hogy a hatóanyag esetleges antioxidáns hatása ezt hogyan módosítja, ill. molekuláris csomagolásra alkalmas befogadó molekulák jelenléte ezt a hatást milyen irányba mozdítja el. Fontos továbbá az is, hogy a vér óriásmolekulái a lentinán transzferét hogyan módosítják. A fenti kérdések megválaszolásához a vonatkozó szerkezetvizsgálatokon túl a lentinán ciklodextrinekkel, kavitandokkal, valamint szérum albuminokkal létrejövő gyenge kölcsönhatásai vizsgálatával szeretnénk hozzájárulni.   

A szulforafán ismert antitumor karakterű, növényi eredetű vegyület. Számos vizsgálat bizonyította, hogy különböző detoxifikáló enzimek aktiválása révén hatásos több különböző daganat kialakulásának, ill. fejlődésének gátlásában. Viszonylag nagy mennyiségben megtalálható a Keresztesvirágúak rendjébe tartozó növényekben, mint például a brokkoliban, karfiolban és káposztában. Számos korábbi munkában részletesen tanulmányozták a szulforafán kölcsönhatását ciklodextrinnel, humán és bovin szérum albuminnal. Azonban a szélesebb körű gyógyászati felhasználását a vegyület instabilitása korlátozza. Egyrészről a nagyobb stabilitás, valamint a transzport elősegítése érdekében a diákköri munka keretében megvizsgáljuk a szulforafán befogadó molekulákkal történő kölcsönhatását, valamint egyes membrántranszfer fehérjékkel, továbbá membránalkotókkal kialakuló gyenge molekuláris kölcsönhatásait. Reményeink szerint vizsgálataink hozzájárulhatnak e természetes eredetű hatóanyag működésének jobb megértéséhez.  

<

Társtémavezető: Prof. Dr. Kálai Tamás

A Szerves és Gyógyszerkémiai Intézetben számos, nitroxiddal és elővegyületeikkel  módosított biomolekulát szintetizáltunk, amelyek hatásspektruma ez által kedvezőbbé vált. A diákkörös feladata újabb antioxidánsokhoz kapcsolt nitroxidok szintézise és in vitro vizsgálata lenne, ill. a korábban szintetizált mintákkal történő összehasonlítása.

A kurkumin köztudottan számos kedvező hatással rendelkezik (gyulladáscsökkentő, anti-iszkémiás, anti-mikrobás és daganatellenes hatás). Sajnos a molekula abszorpciója rendkívül kedvezőtlen.  A diákkörös hallgató feladata az lesz, hogy adott szintetikus protokoll alapján néhány vízoldható, tenzid-szerű csoporttal rendelkező kurkumin származékot szintetizáljon és az Orvosi Mikrobiológiai Intézettel együttműködve részt vegyen ezen új kurkumin-származékok antimikrobás hatását vizsgálva hatás-szerkezet összefüggések felderítésében.

Az adamantán származékok között számos neuroprotektív ill. antivirális hatással rendelkező vegyület található. A diákköri munka során új adamantán származékokat állítunk elő, amelyek biológiai hatását más intézetekkel együttműködve kívánjuk vizsgálni.

Az elmúlt néhány évben köszönhetően potenciális orvostudományi és biológiai alkalmazhatóságuknak a különféle nanoanyagok (nanorészecskék, nanocsövek, nanorudak, nanoszálak és nanoszalagok) a tudományos érdeklődés középpontjába kerültek. Ezen anyagok teljes mérete a nanotartományba esik, és legalább az egyik dimenziójuk 1000 nm alatt van. Annak ellenére, hogy ezen anyagok méretfüggő tulajdonságai már jórészt ismertek, a széleskörű alkalmazhatóságuk még mindig nagy kihívást jelent, így a nanoanyagok és azok kölcsönhatásai további vizsgálatok tárgyát képezik. Jelen munka célja több különféle nanoanyag (pl. szén nanocsövek vagy arany nanorészecskék és nanorodok) tanulmányozása különböző bioaktív molekulák (pl. antibiotikumok, illóolaj komponensek) érzékelésére és szállítására. Ehhez a nanoanyag – bioaktív molekula kölcsönhatását és transzport tulajdonságait elsősorban spektroszkópiai, kromatográfiás és elektrokémiai módszerekkel, valamint molekula modellezési vizsgálatokkal tanulmányozzuk.

Napjainkban is töretlenül népszerűek a fűszer- és gyógynövényekből származó természetes hatóanyagok, melyek hatásosságát számos klinika vizsgálat is bizonyítja. Ennek ellenére még mindig hiányosak az illóolaj komponensek és az élő szervezetben előforduló makromolekulák kölcsönhatásainak leírása. Az így kialakuló interakciók befolyásolják az illóolaj komponensek szervezetbeli megoszlását, és ezek a reverzibilis kölcsönhatások potenciális hatással lehetnek a természetes forrásból származó hatóanyagok diszpozíciójára és hatékonyságára is. Jelen munkában illóolaj komponensek plazmafehérjék irányába mutatott kötődését tanulmányozzuk spektroszkópiai, elektrokémiai és kromatográfiás módszerekkel.