Nagy szükség van a gyógyszerészekre a gyógyszeriparban is

A gyógyszeripar az egészségügy és gyógyszerellátás kulcsszereplője, így a gyógyszerészképzés egyik kulcsfontosságú célja a hallgatók gyógyszeripari alapismereteinek megteremtése. A hallgatóink számára olyan ismereteket és szakmai tapasztalatszerzést kívánunk nyújtani Pécsett, mely megalapozza a karrier lehetőségeiket a gyógyszerészet valamennyi területén, így a gyógyszeriparban is. Mindehhez nélkülözhetetlen olyan szoros ipari együttműködések kialakítása, melyek lehetőséget teremtenek a napi gyakorlatba való betekintésre, a valós életben felmerülő szakmai kihívások beemelésére a képzésbe, valamint a tudományos eredmények és jó gyakorlatok megosztása a munkaerőpiac és az akadémiai szereplői között.

2022 októberében karunk delegációja látogatást tett a Viatris/Mylan Hungary Kft. Európai Minőségügyi és Teszt Központjában és Csomagolóüzemében. A Viatris a világ egyik meghatározó globális gyógyszeripari szereplője a több mint 30,000 forgalomba-hozatali engedéllyel rendelkező vállalat 50 gyártó létesítményének éves gyártási kapacitása meghaladja a 80 milliárd dózist.

Magyarországon a Viatris komáromi telephelye ad otthont a Regionális Minőségbiztosítási Szervezetnek és az Európai Kiválósági Központnak. A karunk munkatársai által megtekintett csomagolóüzemben 15 csomagológépsoron több mint 140 millió készterméket csomagolnak, amelyet a Viatris értékesít az EU összes országában. Az igen impozáns analitikai laboratóriumban közel 100 munkatárs vesz részt a szilárd gyógyszerformák fizikai és kémiai vizsgálatában és felszabadításában, mindezt egy folyamatosan fejlesztett és világszínvonalon felszerelt környezetben. Regionális Minőségbiztosítási Szervezet és Európai Kiválósági Központ több mint 200 minőségbiztosítással foglalkozó munkatársával a régió meghatározó szereplője ezen a területen is.

A 2021. évben megkötött együttműködést megerősítő személyes látogatás keretében a felek megerősítették elköteleződésüket, hogy a Viatris munkatársai továbbra is részt vesznek a PTE GYTK hallgatói szakmai rendezvényein (pl. Szaknap, Hova Tovább?! konferencia, Gyógyszerésztudományok Fóruma), valamint lehetőséget biztosítanak a pécsi hallgatók számára a gyógyszerkereskedelmi, analitikai és minőségbiztosítási tevékenységek személyes megismerésére gyárlátogatások keretében. Az ipari gyakorlati tapasztalatszerzést előre egyeztetett időtartamú és szakmai programú szakmai gyakorlatok keretében, valamint szakdolgozati és Tudományos Diákkori (TDK) téma javaslatok megadása és a külső konzulensi feladatok ellátása által támogatja majd a jövőben a komáromi telephely.