Rangos Nature-cikket jegyez társszerzőként a pécsi gyógyszerészkar docense

A G-proteinhez kapcsolt receptorok (GPCR) egy családjának, a centrális és perifériás fájdalomcsillapításban szerepet játszó μ-opioid-receptor (μOR) funkcionális szelektivitásába és hatékonyságába betekintést nyújtó tanulmányt publikáltak a Nature magazinban. Az írás egyik szerzője Pápayné Dr. Sár Cecília egyetemi docens, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Szerves és Gyógyszerkémiai Intézet munkatársa.

A tanulmány új betekintést nyújt a G-proteinhez kapcsolt receptorok (GPCR) egy családjának, a centrális és perifériás fájdalomcsillapításban szerepet játszó μ-opioid-receptor (μOR) funkcionális szelektivitásába és hatékonyságába. Fájdalomgátló hatásuk az egyidőben jelenlévő inaktív és aktív konformációk eltérő populációjától függ, ezek gyors vagy lassú időskálán cserélődhetnek.

A cikk kiemeli az oldat-állapotú biofizikai vizsgálatok fontosságát a GPCR/ligandum/transzduktor jelátvitel jellemzésében, az első kísérleti bizonyítékot nyújtja a G-fehérje funkcionális szelektivitásáért felelős köztes konformációkra. Ezek az eredmények izgalmas új utakat mutatnak a kevesebb káros hatással járó terápiák tervezésében, olyan ritkán vizsgált konformereket megcélozva, amelyek eddig nem kerültek a nagy felbontású biofizikai szerkezetvizsgáló módszerek középpontjába.

A fenti vizsgálatokhoz olyan μOR mutánsokat állítottak elő, ahol hét cisztein aminosavat más, a biológiai funkciót nem befolyásoló aminosavra cseréltek, majd a fennmaradó cisztein tiolcsoportját szelektíven maleimid vagy jódacetamid típusú fluorofor vagy az Intézetünkben előállított α-jódketon-nitroxid spinjelölővel jelölték. Az így módosított μOR aktiváció és jelátvitel molekuláris hátterét két módszer, a double electron-electron resonance (DEER) és a single-molecule fluorescence resonance energy transfer (smFRET) segítségével vizsgálták.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Fotó:

Pixabay.com