Online illegális gyógyszerforgalmazók feltört oldalakon keresztül irányítják magukhoz a látogatókat

Az internet tele van megannyi lehetőséggel, melyek a gyógyszerforgalmazás keretein belül is megmutatkoznak. Számos online gyógyszerforgalmazó felület érhető el, amelyeknek sajnos többsége illegálisan tevékenykedik. Ebből adódóan korlátozás és szakmai garanciák nélkül is hozzá lehet férni gyógyszerekhez. A recept, orvosi felügyelet és megfelelő diagnózis nélküli gyógyszeralkalmazás veszélyezteti a páciensek biztonságát és komoly egészségkárosodást is okozhat.

Az interneten való kereséshez az egyik legpraktikusabb módszer a kereső motorok által nyújtott keresési listák alkalmazása, ezeknél egy-egy kulcsszó alkalmazásával akár több száz találatból van lehetőségünk válogatni. Kutatómunkánk során felfigyeltünk arra, hogy az illegális gyógyszerforgalmazó weboldalak egy tisztességtelen marketing módszer alkalmazásával hatékonyan előrébb kerülnek a találati listákban. Ezt a módszert átirányítási támadásnak nevezik, mely során a nem megfelelő védelemmel rendelkező honlapokat megtámadják, feltörik és egy olyan kódot építenek be , melynek következtében a keresési listában a megjelenő feltört „áldozat” honlap az illegális internetes gyógyszerforgalmazó oldalra irányítja át az óvatlan látogatót. Sajnos ez a jelenség az ellenőrizetlen oldalak következtében egész Európa szerte jelen van.

Előszőr a potencianövelő gyógyszereknél figyeltünk fel erre, melyek forgalmazási csatornáit több éven át vizsgáltuk, követtük. Majd bebizonyosodott, hogy több krónikus megbetegedés (pl. magas vérnyomásbetegség, cukorbetegség, asztma) esetén rendszeresen felirt vényköteles gyógyszerhatóanyagok internetes keresési találati listájában is felfedezhető ez a tevékenység. Megállapítottuk, hogy az átirányítási jelenség a gyógyszerek széles skáláján előfordul, ugyanis mind a 19 általunk vizsgált hatóanyag keresése esetén előfordultak.

Amennyiben valaki online szeretne egészségügyi terméket (pl. étrend-kiegészítő, vény nélküli gyógyszer) rendelni és házhoz szállíttatani, akkor feltétlenül tisztában kell lennie azzal, hogy melyik oldalakról teheti meg biztonságosan. Gyógyszerforgalmazói oldalak megítélésénél több tényező meglétét is figyelembe kell venni. Legfontosabb paraméter az Európai Bizottság Logó megléte melyre rákattintva az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) weblapján belül egy listát láthatunk, ahol a legális online gyógyszerforgalmazói oldalak vannak feltüntetve. Továbbá fontos, hogy ne dőljünk be a különböző hazugságokkal teli marketing fogásoknak, például: „Ennek az X készítménynek/gyógyszernek nincs mellékhatása”, vagy „Több híres orvos ajánlja.”, esetleg „Olcsóbban és gyorsabban hozzálehet férni, mint bárhol máshol, ráadásul vény nélkül.”. Interneten csak vény nélkül kapható gyógyszerek rendelhetőek hazánkban. Vényköteles gyógyszert interneten Magyarországon nem biztonságos rendelni, és legálisan nem is lehetséges. Így az illegális internetes gyógyszerforgalmazóra kell gyanakodnunk, ha magyarországi címzett megrendelő részére vényköteles gyógyszert kínálnak, valamint szállítanak.

A gyógyszerek és egészségügyi termékek akkor alkalmazhatóak biztonságosan, ha megfelelő diagnózis (vény nélküli termékek esetén öndiagnózis) és kezelési terv mentén, megfelelő minőségű termékeket alkalmaznak a betegek és a kezeléshez szükséges információkat hiteles forrásból, a megfelelő felkészültségű szakemberektől (pl. gyógyszerészek, orvosok) megkapják.

 

összeállította

Paczolai Péter végzős gyógyszerészhallgató és Dr. Fittler András egyetemi docens

Pécs, 2022. május 9.