Confabula Szerkesztőség

A Confabula a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatói folyóirata. Fő olvasóköre a kar magyar és külföldi hallgatói, oktatói és klinikai orvosai, de az utóbbi időben igyekeztünk kiszélesíteni célközönségünket, és más karokkal illetve nyílt napokon a középiskolás diákokkal is megismertettük újságunkat.

Célunk, hogy bemutassuk az egyetem mindennapi életét, fontos információkkal, érdekes interjúkkal, szórakoztató írásokkal szolgáljunk Olvasóinknak. Beszámolunk a különböző közösségi eseményekről (mint például: gólyabál, szakestek, sportrendezvények…), kiemelkedő hallgatói teljesítményekről és díjakról, valamint közelebb próbáljuk hozni oktatóinkat a hallgatókhoz interjúk keretein belül. Ezen kívül tudósítunk az egyetem falain kívül zajló városi és országos eseményekről, valamint exkluzív interjúkat készítünk hazai sztárokkal úgy zenészekkel, énekesekkel, humoristákkal, mint akár világhírű személyiségekkel (lásd Jane Goodall). Itt említenénk meg, hogy több cikkünk, illetve interjúnk megjelenik angol és magyar nyelven párhuzamosan, amire óriási igény mutatkozik az itt tanuló külföldi diákok körében.

Természetesen a medikusok, fogorvos- és gyógyszerészhallgatók humán beállítottságát szem előtt tartva helyet kap a szépirodalom is a lapban novellák, versek és egyéb szubjektív írások formájában. Ezek a kevésbé konvencionális rovatok évtizedek óta színesítik műfajaink tárházát, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Mindezzel azt is szeretnénk kifejezni, hogy orvosi egyetem nem csak a magolásról és a boncolásról szól, hanem a gyógyításnak igenis emberi, érzelmi oldala is van, mely itt szabadon megnyilvánulhat.

Eredményeink:

  • 2021: DUE, Év online diákmédiuma, II. helyezett
  • 2020: DUE, Év diáklapja, I. és II. helyezett
  • 2011: DUE, Év diáklapja, I. helyezett
  • 2008: MESE, Év Írása, Váncsodi József Publicisztika kategóriában
  • 2007: MESE, Év Írása, Kovács Emese Kritika kategóriában
  • 2007: MESE, Pro Sperare
  • 2006: MESE, Év Írása, Váncsodi József Publicisztika kategóriában
  • 2002: DUE, Év diáklapja, II. helyezett

Szolgáltatások