A gyakorló gyógyszerészet aktualitásaira fókuszáltak három napon át Pécsett

2024. április 2.

A PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézete „A gyakorló gyógyszerészet aktualitásai” címmel kötelező, szinten tartó regionális gyógyszerész továbbképzést szervezett márciusban, Pécsett, több mint 260 gyógyszerész kollégának akik az ország tizenhat vármegyéjéből érkeztek és a gyógyszerészet minden meghatározó szakmaterülete képviseltette magát.

Örök kihívás olyan tartalommal megtölteni egy kötelező szinten tartó továbbképzést, mely minden szakterület gyógyszerészei számára vonzó és őket részvételre sarkallja. Ebből a célból a pécsi szervezők a mindenki számára érdekesnek vélt előadások mellett külön szakterület-specifikus képzési blokkok beiktatása mellett döntöttek, így a gyógyszerellátási szakgyógyszerészetre, a kórház-klinikai szakgyógyszerészetre, toxikológia és az ipari szakgyógyszerészetre szakosodott kollégák párhuzamos blokkok formájában megtalálhatták a számukra új információt hordozó témákat.

A gyakorlatorientált képzést a klinikusok bevonásával megtartott kiváló előadásokon túl a PTE ETK szakoktatója által tartott gyakorlati "Felnőtt alapszintű újraélesztés (BLS)" tréning is színesítette a március 8-10. között megtartott továbbképzés első napján.

Az első blokkban a gyógyszerellátás aktualitásait és kihívásait, valamint a lehetséges okokat és megoldási irányokat mutatták be előadóink, dr. El-Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész (NNGYK), dr. Boncz Imre professzor (PTE ETK) és dr. Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke.

A terápiás ismeretek és tanácsadás, speciális betegcsoportok szekcióban dr. Pethő Gábor professzor (PTE ÁOK és GYTK) a várandósság és gyógyszerelés kapcsolatának farmakológiai alapjait ismertette a résztvevőkkel.

Nagyon sok hasznos gyakorlati ismereteket nyújtó előadásokkal zárult az első nap, hiszen dr. Szlávicz Eszter (PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika) a gyógyszerkészítmények bőrgyógyászati mellékhatásairól, míg dr. Somogyi-Végh Anna (PTE KK Gyógyszertár) az időskori gyógyszerelés kihívásai és biztonságos gyógyszeres terápiát segítő eszközök alapismeretei mellett példákkal illusztrálta a gyógyszerészi intervenciók lehetőségeit.

A gyógyszertechnológia és ipari gyógyszerészet iránt érdeklődő kollégák dr. Ujfalussy György (EGIS Gyógyszergyár Nyrt.) érdekes részleteket is felvillantó áttekintő előadásait (A polimorfia gyógyszertechnológiai vonatkozásai; Molekulától a készítményig - originális és generikus gyógyszerfejlesztés) hallhatták párhuzamos szekcióban.

A második napon a fő blokkban ismét a gyógyszerellátásé volt a főszerep, melyben a generációváltás kihívásairól (dr. Titkos Csaba professzor, PTE KTK), a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökétől, sr. Hankó Zoltántól aktuális szakmapolitikai kérdésekről, és dr. Zsótér Andrea igazgató asszonytól (Hungaropharma Zrt.) a gyógyszernagykereskedelem minőségbiztosításáról és a gyógyszernek nem minősülő termékköröket érintő kérdésekről hallhattunk remek előadásokat.

A második naptól több szekcióra is beülhettek a különböző szakterületek iránt érdeklődő kollégák. A gyógyszertári gazdálkodás és marketing blokkban a gyógyszertárak hatályos szabályozás alapján elérhető marketing eszközeiről és szolgáltatás marketingről szóló előadásokkal készült sr. Kerék Dániel (MGYK) és sr. Putzer Petra (PTE KTK).

A "Kórházi-klinikai gyógyszerészet" szekcióban dr. Ságiné dr. Polics Éva (PTE KK) főigazgató asszony a krónikus szívelégtelenség kezelésének gyógyszerészi optimalizálási lehetőségeiről, míg sr. Télessy István (PTE GYTK) a táplálásterápia újdonságairól és betegtanácsadási feladatokról tartott előadást nagyszámú érdeklődők előtt.

Szintén sok kollégát vonzott a "Toxikológia" szekció, ahol dr. Almás Attila (PTE GYTK) a gyógyszermetabolizmus vizsgálatának farmakológiai lehetőségeit mutatta be, melyet dr. Kuzma Mónika (PTE ÁOK) toxikológus szakgyógyszerész a témakört jól szemléltető esetbemutatásokkal a hazai és regionális gyógyszermérgezéseket és azok azonosítási lehetőségeit taglaló előadása követett.

A rendezvény a közös blokkokkal folytatódott, ahol az előadók először a koronavírus pandémia és a megváltozó egészségügy ellátórendszer kérdéseit boncolgatták. Elsőként dr. Pál Tibor professzorral (PTE ÁOK) az antibiotikum-rezisztencia szemszögéből tárgyalta a témát, majd a gyógyszerészi szerepvállalás került elő a közvetlen lakossági ellátásban és kórházi-klinikai területen egyaránt. Ennek keretében új irányokat mutatva dr. Somogyi Orsolya (MGYK, SE) az adherencia program tapasztalatai és a gyógyszerészi tanácsadás jövőképe kérdéskörrel, illetve dr. Süle András (MGYK, EAHP) elnök „Vakcináció, mint gyógyszerészi kompetencia Magyarországon?” című előadásaival kötötte le a hallgatók figyelmét.

A tartalmas képzési napot egy Telemedicina, e-Health blokkal és stílusosan egy online előadással zárták az egybegyűltek, ahol sorrendben dr. Bertalan Lóránt (ESZFK) szakértő az EESZT, továbbá az  e-recept további hazai fejlesztései kerültek górcső alá, dr. Dózsa Csaba (Miskolci Egyetem) a telemedicina jelenlegi szabályozását és futó projektjeit mutatta be, míg dr. Rab Árpád Szörény (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) tudományos főmunkatársa a jövőkutató szemszögéből tekintette végig a digitalizáció és AI hatását az egészségügyben.

A rendezvény utolsó napján a hallgatóság további kiváló előadásokon keresztül három fő klinikai terület aktualitásaival ismerkedhetett meg a reumatológia (dr. Kumánovics Gábor igazgató, PTE KK Reumatológiai és Immunológiai Klinika), a kardiológia (dr. Tóth Kálmán professzor, klinikaigazgató, PTE KK I. számú Belgyógyászati Klinika) és a reanimáció (dr. Bátai István professzor, PTE KK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet) területeiről.

Ezen a napon is párhuzamos blokkok szakképesítésekhez igazodó programmal várták a résztvevőket, így a gyógyszerellátási gyógyszerészet iránt érdeklődők a gyógyszerfejlesztés és engedélyezés új irányait és valós-életbeli adatok alkalmazásának lehetőségeit dr. Botz Lajos professzortól (PTE KK, PTE GYTK, Klinikai Vizsgálatok Koordinációs Központja), valamint az egészségügyi technológiai értékelés alapjait és hazai példáit dr. Kovács Sándor szakértőtől (PTE GYTK) hallhatták.

A kórházi-klinikai gyógyszerészet aktualitásaiba a betegre szabott gyógyszerosztás területén dr. Merczel Sára szakgyógyszerész (MGYK), míg a betegágy melletti gyógyszerészi szolgáltatások új módszertani levelével dr. Juhász Ákos (Szakmai Kollégium Kórházi-klinikai gyógyszerészet tagozat) ismertette meg a résztvevőkkel.

A toxikológia blokkban dr. Karvaly Gellért szakgyógyszerész (SE) a gyógyszerszint monitorozás analitikai alapjait mutatta be nagyon szemléletformáló módon, melyet követően a szekció zárásaként dr. Lakatos Ágnes tanárnő (PTE KK) a PTE Laboratóriumi Medicina Intézetében folyó toxikológiai vizsgálatokat ismertette tanulságos és aktuális példákkal.

Az ipari gyógyszerészet blokkban a gyógyszerkészítmények csomagolástechnikai változásai és hulladékgazdálkodás témakörei (dr. Lovász Norbert, ExtractumPharma Zrt.) mellett a titán-dioxid gyógyszertechnológiai kérdéseivel (Schwendtner Erik, Colorcon Hungary) ismerkedhettek meg a résztvevők.

A tesztírás előtti utolsó blokkot dr. Pál Szilárd intézetigazgató (PTE GYTK) kiváló előadása vezette fel, mely a magisztrális gyógyszerkészítés újdonságait járta körül a FoNo VIII. kapcsán. Őt követte dr. Csupor Dezső professzor (SZTE GYTK) növényi készítmények gyógyszertári forgalmazásban betöltött helyét és veszélyeit bemutató előadása. A blokkot és a rendezvényt dr. Botz Lajos professzor szenzációs interaktív előadása zárta, mely kiváló összefoglalója is volt a rendezvénynek. Előadása nyomán értékes gondolatokat vihettek magukkal haza a részvevők a bizonyítékokon alapuló orvoslás válsága és csodaszerek kapcsolatáról, illetve, hogy gyógyszerészként milyen lehetőségeink vannak a megfelelő gyógyszeres és egyéb termék kiválasztása terén és a javasolt kezelés kialakításában, valamint a betegek edukációjában.

A résztvevők a továbbképzést értékelő kérdőívben megerősítették, hogy olyan tartalmas továbbképzésen vehettek részt, ahol a tudomány mai állását bemutató előadásokon túl a napi gyakorlati problémák azonosításához és megoldásához kapcsolódó ismereteket és módszertanokat is kaptak. A rendezvényt követően a résztvevő kollégák számára egy részletes online értékelő kérdőívet küldött ki az intézet, amely kiterjedt a továbbképzés szervezésére, technikai lebonyolítására, körülményeire és nem utolsó sorban minden megtartott előadás értékelésére. Ez alapján egyértelműen látható, hogy a szervezés és a szakmai tartalom is inspiráló és hasznos volt, a válaszadók több mint 95% a jövően is részt venne pécsi továbbképző rendezvényen. Ahogy egyik résztvevőnk írta „Közvetlen, jó, kollegális hangulatban zajlottak a napok. Tényleg a friss szakmai anyag átadása volt a cél, és nem kiképzéses jelleggel.

A résztvevők visszajelzései alapján is sikeres volt a rendezvény, hiszen az általános szempontok (szervezés, lebonyolítás, szakmai program és „Összességében hogyan érezte magát a rendezvényen?”) alapján a 75 válaszadó egy 5 fokozatú skálán átlagosan 4,6-4-9 pontok között értékelte.

A szünetekben a résztvevőknek lehetőségük volt a PTE ÁOK/GYTK Alumni iroda munkatársaival is találkozni, valamint a PTE Shop és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet is bemutatkozott a kollégáknak. Ezúton szeretnénk minden programban résztvevőnek és a PTE Általás Orvostudományi Karnak és munkatársainak is megköszönni a rendezvény szervezésében és lebonyolításában nyújtott segítséget!

Előadóinkat és résztvevőinket is visszavárják a szervezők a rendezvényeiken!

A rendezvény további képei az alábbi galériában érhetők el:

Amennyiben teheti, támogassa munkánkat és törekvésinket azáltal, hogy fogadja hallgatóinkat szakmai gyakorlatra, megosztja gyakorlati tapasztalatait képzéseinkben a hallgatóink felé és támogatja alapítványunkat. A Pécsi Gyógyszerészképzésért Alapítvány továbbra is kéri szíves támogatását, melyet eseti támogatás és adó 1%-ának felajánlásával tehet meg. Az alapítvány bankszámla: 50800104-11090775 (Dél TAKARÉK), adószáma: 18325580-1-02. Alapítványunk bemutatkozása honlapunkon érhető el.

A PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézet munkatársai

Fotók:

Verébi Dávid