Gyógyszerésztudományok Fóruma

A „Gyógyszerésztudományok Fóruma” Tudományos Ülés a 2020/2021-es tanévtől már tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a pécsi Gyógyszerésztudományi Karon, amelynek résztvevői a gyógyszerésztudományok különböző területei iránt érdeklődő kollégák és hallgatók. A Tudományos Ülés a 2011/12-es tanév őszi félévétől kreditpontos elektív kurzusként került meghirdetésre a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Gyógyszerészeti Munkabizottság és a PTE GYTK Dékány Miklós Alapítvány közös rendezvényeként.

A Gyógyszerésztudományok Fóruma a gyógyszerésztudományok és az ahhoz kapcsolódó tudományterületeken dolgozó oktató és kutató kollégák számára biztosít lehetőséget az intézeti tudományos munkák és az adott tudományterület aktuális kérdéseinek bemutatására, megvitatására. A Fórum korábban a „Tudomány és Tea” címet viselte, amelyet egy fiatal gyógyszerészkolléga, Dr. Budán Ferenc, javaslatára indítottunk el. Később, amikor hallgatók számára elérhető kreditpontos kurzussá formálódott, névváltozás történt. A kezdeti alkalmakkor nemcsak a tudományos előadásokkal vártuk az előadókat, hanem gyógynövényekből készült teákat is lehetet kóstolni a Farmakognóziai Intézet munkatársainak közreműködésével. A nagyobb létszám miatt később ez a szokás háttérbe szorult.

Az elmúlt években a program összeállítása során mindig arra törekedtünk, hogy a gyógyszerészeti tudományok és társtudományok egyaránt szerepeljenek a témák között. Továbbá fontosnak tartottuk, hogy az iparban, közforgalomban, hatóságoknál, egyetemi kutatóhelyeken dolgozó kollégák egyaránt beszámoljanak az aktualitásokról. Így hallgatóink már a graduális képzésük során közelebbről is megismerkedhetnek a valós gyógyszerészeti gyakorlattal. Hazai előadóink mellett nemzetközi előadókat is köszönthettünk a Fórumon. Az elmúlt években nemzetközileg elismert szakemberek érkeztek a következő egyetemekről: University of Vienna, Department of Pharmacognosy; University of Graz, Institute of Pharmacognosy; University of Liverpool, School of Biological Sciences; Maria Curie-Sklodowska University, Faculty of Chemistry, Department of Chromatographic Methods. A jövőben is arra törekszünk, hogy hallgatóink első kézből értesüljenek a hazai és nemzetközi színtereken folyó gyógyszerészeti tudományokkal kapcsolatos aktualitásokról, fejlesztésekről, kutatásokról.

Botz Lajos jelenlegi dékán úr pályázatában elismerően nyilatkozott a rendezvényről – idézve gondolatait – „A Gyógyszerésztudományok Fóruma a Kar kiváló gyakorlata, melyet feltétlenül meg kell tartani”. A szervező kollégák ennek szellemében mindent el fognak követni, hogy a Gyógyszerésztudományok Fóruma továbbra is a PTE GYTK jelentős eseménye maradjon.

2022. tavasz

2021. ősz

 

Eddigi előadóink:

2012/2013 tanév

2013/2014 tanév

2014/2015 tanév

2015/2016 tanév

2016/2017 tanév

2017/2018 tanév I. félév

2017/2018 tanév II. félév

2018/2019 tanév I. félév

2018/2019 tanév II. félév

2019/2020 tanév I. félév

2019/2020 tanév II. félév

Galéria.