Dupla pécsi siker az „Év Gyógyszerészhallgatója” 2024. évi versenyén

2024. április 2.

A dobogó első és harmadik fokára is pécsi gyógyszerészhallgató állhatott az „Év Gyógyszerészhallgatója” szakmai versenyen, melynek március 22-én zajlott az országos fordulója Budapesten. A PTE Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói immáron másodszor hoztak el kettőt a három előkelő helyezésből.

Magának a megmérettetésnek az alapgondolata a Gyógyszerészhallgatók Nemzetközi Szövetségétől (International Pharmaceutical Students’ Federation, IPSF) származik, és több évtizedes múlttal bír – olvasható a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság honlapján. A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete, a HUPSA 2011-ben kezdeményezte a verseny hazai viszonyokhoz adaptált formában történő megrendezését negyed- és ötödéves hallgatók részére. A leendő gyógyszerészek a megmérettetés előtt megkapják az aktuális témakört, melyre több hetük van készülni.

A magas presztízsű verseny két fordulóból áll. Első körben a négy gyógyszerészképzőhely saját házi versenyén mérik össze tudásukat a hallgatók, majd ezt követi a tavaszi félévben az országos verseny. Ebben két beteg kijelölt témakörhöz kapcsolódó problémájával kell foglalkozni, expediálni a számára felírt és saját kérés szerinti gyógyszereket, a gyógyszerkiadás „jó gyakorlatának” minél teljesebben eleget téve. A betegek szerepét rendszerint vállalkozó kedvű fiatal orvos és/vagy gyógyszerész kollégák játszák, akik az adott szituációt jól ismerik.

A versenyt hagyományosan a négy kar felkért oktatói és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társagás (MGYT), valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara munkatársai pontozzák. A PTE GYTK-t évek óta dr. Télessy István gyógyszerész, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézetének és Klinikai Központi Gyógyszertárának címzetes egyetemi docense képviseli a megmérettetésen, nem volt ez másképp idén sem.

Leuralták a dobogót a pécsi gyógyszerészhallgatók

A 2024-es megmérettetés pécsi sikereket hozott, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar három hallgatója indult a versenyen, közülük ketten dobogósok lettek: Varga Viktória az első, míg Sánta Viktória a harmadik helyet szerezte meg.

"A hallgatók rendkívül odatették magukat, szabadidejükben egy úgymond hagyományos skilleket kívánó, felkészülést igénylő versenyen sikerrel szerepeltek. Oktatójukként nagyon büszke vagyok rájuk!” – mondta el dr. Vida Róbert György egyetemi adjunktus, a PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézet munkatársa, a diákok felkészítő tanára.

Hozzátette, az „Év Gyógyszerészhallgatója” versenyen a kezdetektől képviselteti magát a pécsi gyógyszerészképzés. A megmérettetés és a Gyógyszerészeti Intézet ehhez kapcsolódó házi versenye is folyamatosan fejlődött az elmúlt 12 évben. „Az elmúlt években nagyot változott a világ, benne pedig a hallgatók is, de a mostani eredményből is látszik, hogy a velük való foglalkozás, odafigyelés kifizetődő. Reméljük, több pécsi hallgatónak is meghozzuk a kedvét a gyógyszerészi tanácsadás, kommunikáció, gondozás és klinikai területek, rendezvények iránt” – fűzte hozzá dr. Vida Róbert György.

Aprólékos felkészülés és komplex helyzetek megoldása vezetett a sikerhez

„Felkészülésem során a szakmai irányelvekre koncentráltam, igyekeztem megszerezni a legjobb és a napjainkban leginkább helytálló tudást” – árulta el az első helyet megszerző Varga Viktória ötödéves pécsi gyógyszerészhallgató. „Az inhalátorok használatához YouTube videókat néztem, hogy a lehető legjobban tudjam én is prezentálni a készülékeket a betegeknek, ha ilyen szituációra kerül sor. Továbbá rengeteg cikket olvastam szakmai oldalakon az asztmáról és COPD-ről. Dr. Vida Róberttel több felkészítő óránk is volt, ahol átbeszéltük az irányelveket, kommunikációs stratégiákat, emellett olyan fontosabb dolgokra is felhívta a figyelmünket, mint például a gyógyszer-mellékhatások, interakciók, kiadható OTC szerek” – mondta. Hozzátette, a felkészítés minőségét mutatja az is, hogy a PTE Gyógyszerésztudományi Kar immáron második alkalommal szerzett meg kettőt a verseny dobogós helyeiből.

„A versenyen két szituációs feladat várt, előre betanított színészekkel, akik a betegeket alakították. Mindegyikük rendkívül komplex helyzetet hozott, résen kellett lenni, hogy a sok recept közül megtaláljuk, melyik okozhatja az adott beteg mellékhatásait vagy épp a terápiájának sikertelenségét” – tette hozzá.

„Amikor kimondták a nevem, először fel sem fogtam”

A megmérettetésen harmadik helyet szerző Sánta Viktória negyedéves gyógyszerészhallgató is részletes és módszeres felkészülésről számolt be. Mint mondta, az online és személyes felkészítő órák során rengeteg szituációt gyakoroltak az adott témakörben – asztma, légúti megbetegedések, allergia, nátha, COPD -, teljesen úgy, mintha csak egy valós gyógyszertári szituációról lenne szó.

„A felkészítés során dr. Vida Róbert játszotta a különböző pácienseket, mi pedig a gyógyszerészt. Tanárunk kiemelt hangsúlyt fektetett az empatikus kommunikációra, valamint azokra a kérdésekre, amik előrébb visznek minket adott szituáció megoldásában” – hangsúlyozta.

Mint mondta, a Budapesten megrendezett versenyre az ország négy pontjáról érkeztek hallgatók, az egész megmérettetés nagy élmény volt. „A helyszínen sorszámot húztunk, ez alapján osztottak be minket, hogy ki mikor kezd. Én az első számot húztam, így én kezdhettem a versenyt. Maga a részvétel is hatalmas megtiszteltetés volt, amikor pedig kimondták a nevem, hogy harmadik helyezést értem el, először fel sem fogtam. Mérhetetlen nagy öröm fogott el, és kitörő boldogsággal vettem át a díjat. Szeretném megköszönni a felkészítést dr. Vida Róbertnek, illetve a családomnak és csoporttársaimnak a biztatás és a szurkolást” – fogalmazott Sánta Viktória.