Könyvismertető: GYÓGYNÖVÉNYTŐL A GYÓGYÍTÁSIG

2019. június 24.

​Farmakognózia – Fitokémia – Fitoterápia – Biotechnológia

 

(főszerk: Szőke Éva, társszerk.: Kéry Ágnes, Lemberkovics Éva)

 

Gyógynövénytől a gyógyításig címmel új egyetemi tankönyv jelent meg a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulójára. Prof. dr. Szőke Éva főszerkesztésével a közel 600 oldal terjedelmű, 6 fő fejezetből és Függelékből álló könyv elkészítésében 20 munkatárs vett részt (a Semmelweis és Debreceni Egyetem mellett a Pécsi Tudományegyetem / GYTK Farmakognóziai Intézete 1 fejezetben − Papp Nóra, Filep Rita).

A számos színes fotóval és magyarázó ábrával illusztrált tankönyv felöleli a természetes hatóanyagok ismeretének fejlődését, bioszintézisét, szerkezeti képletét és biológiai aktivitását, a növényi drogok minőségi előírásait, vizsgálatait, valamint fő jellemzőit és fitoterápiás alkalmazásait biogenetikai csoportosításban. A Növényi biotechnológia c. fejezet korszerű módszereket és géntechnológiai eljárásokat mutat be részletesen. A Függelék a Magyar és Európai Gyógyszerkönyvekben (Ph.Hg.VIII., Ph.Eur.9.0) hivatalos növényi drogok, drogporok, illóolajok, zsírosolajok, zsiradékok, viaszok, tinktúrák és extraktumok listáját tartalmazza. A könyvet 24 oldal terjedelmű Tárgymutató zárja.

A kötetet elsősorban egyetemi hallgatók használhatják tanulmányaik során, de számos szakterület oktatói és kutatói számára is értékes, hasznos és hiánypótló kiadvány látott napvilágot.

A könyvet a Magyar Tudományos Akadémia 2018. évi könyvkiadási pályázatán az Orvostudományi Osztály és a Tudományos Osztály javaslata alapján az Akadémia elnöke kiemelt támogatásban részesítette.

ISBN: 9789633314784

Kiadó: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió

Kiadás éve: 2019

Megvásárolható:

https://www.semmelweiskiado.hu/termek/1520/gyogynovenytol-a-gyogyitasig-farmakognozia-fitokemia-fitoterapia-biotechnologia

 

dr. Papp Nóra