Egyre népszerűbb a Gyógyszerésztudományok Fóruma – interjú dr. Horváth Györgyivel

2022. május 2.

Idén 20. alkalommal ülnek össze a gyógyszerészet különböző területeiről érkező szakemberek a Gyógyszerésztudományok Fóruma keretein belül. A pécsi bázisú kezdeményezés minden tanév őszi és tavaszi szemeszterében egy kötelezően választható kurzus formájában várja a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóit. Az előadás-sorozat egy-egy alkalmával két előadás hallható, amelyek közvetlen vagy közvetett módon, de kapcsolódnak a gyógyszerészet tudományterületéhez. A két évtizedes múlttal bíró szakmai rendezvény múltjáról, céljairól és jövőjéről dr. Horváth Györgyivel, a fórum elnökével, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettesével beszélgettem.

 

Lokodi Dávid írása

 

A mára jelentős gyógyszerész-szakmai rendezvény, mint minden nagy volument öltő kezdeményezés, kicsiben kezdődött, néhány kolléga részvételével. Az akkor még szakként működő pécsi gyógyszerészképzésben résztvevő kollégák kíváncsiak voltak egymás tudományos munkájára, így egy forrót tea társaságában megvitatták az egyes intézetekben és azok tudományos műhelyeiben folyó munkákat, kutatási projekteket. Az akkor még Tudomány és Tea névre keresztelt üléseken egyfajta diszciplináris tudástranszfer, eszmecsere folyt az oktató kollégák között, amely megalapozta a későbbi előadás-sorozat kiterjedt változatának létrejöttét.

„Képzeljük el, ahogy csütörtök esténként egy forró, gőzölgő tea társaságában az intézetek munkatársai egymással beszélgetnek a tudományos műhelymunkáikról előadások keretein belül. Rendkívül kellemes hangulata volt a rendezvénynek" – meséli a dékánhelyettes asszony nosztalgikus mosollyal az arcán.

"Mindig is nagyon fontos volt a tehetséggondozás, az utánpótlás-nevelés a karon. Ennek érdekében a Tudományos Diákkörben és a PhD képzésben részt vevő hallgatók bevonásával kibővítettük a Tudomány és Teát. Innentől kezdve vált a neve is a mostani Gyógyszerésztudományok Fórumává. Pár éve pedig sikerült elektív kurzusként is meghirdetni, illetve beilleszteni a gyógyszerészhallgatók kurrikulumába, tehát jelenleg ez egy kötelezően választható kurzus a számukra. Azt még szeretném mindenképpen a múlthoz kapcsolódóan elmondani, hogy az egykori Tudomány és Tea rendezvényt korábbi hallgatónk, dr. Budán Ferenc javaslatára indítottuk el.”

Mikor kezdtetek el integrálni a Fórum tudományos szezonjaiba külsős, akár a gyógyszerészethez csak közvetett módon kapcsolódó, különböző diszciplínák előadóit?

„Rendkívül fontosnak tartottuk, hogy kicsit közelebb hozzuk a hallgatókhoz a valós életben zajló gyógyszerészeti gyakorlatot. Tehát már egyetemista korukban lássák azt már egyetemista korukban, hogy amikor egy piacképes diploma a kezükben lesz, akkor onnantól kezdve nemcsak közforgalmú gyógyszertárban tudnak elhelyezkedni, hanem számos karrierlehetőség adott számukra. Elhelyezkedhetnek akár akár kutatólaborban, akár klinikai szakgyógyszerészként, de hatóságnál, gyógyszer-nagykereskedőknél is építhetnek karriert, ugyanakkor nyitott számukra a posztgraduális képzések lehetősége is.”

A Fórum egyfajta pályaorientációs attitűddel felruházva mutatja be a gyógyszerészet különböző területeinek diverzitását, és hogy milyen sok más tudományággal képes kollaborálni (például az egészségügyi technológiaértékeléseket végző farmakoökonómiával, amely a gyógyszerészetet és a közgazdaságtan tudományterületei ötvözi), valamint, hogy milyen széles a gyógyszerészi hivatás munkaerőpiaci alternatíváinak tárháza.

Dr. Horváth Györgyi abszolút elégedett az elmúlt évek eredményivel, és úgy véli, hogy a Fórum ezen célja maradéktalanul megvalósul, hiszen jelenleg 60-80 fős a hallgatói létszám, akik részt vesznek a kurzuson, ennyi hallgató veszi fel tanévről tanévre ezt az elektív kurzust.

„Szoktunk bekérni visszajelzéseket a hallgatóktól, hogy önreflexíven ki tudjuk értékelni a szakmai előadás-sorozat hatékonyságát, az előadások megfelelő színvonalát és a témák változatosságát. Tapasztalataink szerint a gyógyszerészhallgatók nagyon hálásak, hogy az előadók és a Fórum révén be tudnak pillantani leendő hivatásuk gyakorlati életébe. Ugye, a gyógyszerészeti, orvostudományok és egészségtudományok igen szorosan összefüggenek egymással,éppen ezért hívjuk meg az ezeken a területeken dolgozó kollégákat is előadni. A rendezvény 2022-es tavaszi szemeszterének etapja is rendkívül színvonalas előadás-repertoárt mutatott be.”

Viszont most még tovább fejlődött a Gyógyszerésztudományok Fóruma, hiszen a gyógyszerész továbbképzésben részt vevő kollégák számára is elérhetővé tettétek regisztráció-s lehetőséggel az előadás-sorozatot. Volt egyfajta indíttatás, hogy visszatérjetek a gyökerekhez, és az oktatói-kutatói berkeken kívül eső szakmabeli kollégákat is bevonjátok?

„Tulajdonképpen, amikor megláttuk a tavaszi szemeszternek a programját, az előadók által megadott címeket, amelyek abszolút gyakorlati problémákkal –  patikai gyakorlattal, az antibiotikum-rezisztencia kérdésével, gyógyszer-nagykereskedelemmel, koronavírussal és vakcinációval –  foglalkoznak, dr. Vörös-Horváth Barbara és dr. Pál Szilárd kollégáimmal, akikkel szorosan együttműködve gondozzuk a Fórumot, azt láttuk, hogy ezek mind olyan témák, amelyek a már végzett gyógyszerész kollégákat is érdekelhetik. A visszajelzések alapján nagyon hálásak a kollégák, hiszen a továbbképzés keretein belül kötelező pontgyűjtéshez tökéletes ez a szabadon választható GYOFTEX továbbképző sorozatként szolgáló Fórum” – meséli Györgyi.

A Gyógyszerésztudományok Fóruma tehát beilleszthető a gyógyszerész továbbképzés struktúrájába is, hiszen olyan szintű előadásokat foglal magába, amelyekkel akár végzett gyógyszerészek is tudják bővíteni a tudásukat. A Fórum jövője kétségkívül ígéretes, azonban a valós térben való folytatása kérdéses, hiszen a résztvevők többsége úgy vélekedett, hogy az online megoldási forma megfelel mind a GYOFTEX továbbképzésben részt vevők, mind pedig a gyógyszerészhallgatók számára. Sokan közülük vidéken élnek, és csütörtökön már hazautaznak. Ugyanakkor nem kizárt, hogy egyszer ismét, gőzölgő teásbögrét szorongatva egy több 100 fős előadóteremben folytatódhat a Fórum eszmecseréje, előadás-sorozata.

Címlapkép:

Kalmár Lajos