2019. június 28.

A Janus Pannonius Múzeum Vezetősége a 2019.  június 22-i „Múzeumok éjszakája” országos rendezvény keretén belül a Szerecsen Múzeumpatikába meghívta a Gyógyszerésztudományi Kar „Lárencz László” Gyógyszerésztörténeti Csoport munkatársait.

Az idei évben a hirtelen jött eső és felhőszakadás miatt minden helyszínen kevesebb volt a látogató, mint a tavalyi, nagysikerű rendezvényeken. Ezen az estén a szakmai tárlatvezetés 3 alkalommal történt, dr. Mayer Klára vezetésével, kb. 45-50 fő részvételével.

A program gyakorlati részén nagy érdeklődéssel vettek részt látogatók. A színes oldatok elegyítése, a tonik fluoreszkálása és játékállatkák készítése gumikesztyűből nemcsak a gyermekeknek jelentett élményt. Többen a vásárolt tonikot kíváncsiságból ellenőriztették is.

Citrom illóolajos kenőcs keverését, az erre szolgáló spatula és edény használati módját, a kenőcs tégelybe töltését és a pontos szignálást a 6 évestől a 81 évesig terjedő önkéntes résztvevők nagy érdeklődéssel végezték.  Egyszerű ajakír öntése, a bemérések, olvasztás, dermedés megismerése is többeket odavonzott a mérleg és infralámpa közelébe.

Amikor túl sokan voltak, elmaradt ugyan a nevek felíratása, de így is 21 kenőcskészítő és 25 ajakíröntő regisztrált fő kapott „patikussegédi diplomát”.

A látogatók a Dékány Miklós Alapítvány támogatásáról sem feledkeztek el.

A Kar részéről dicsérendők a résztvevők: a tavaly is részt vett Lőbel Nikolett és Mészáros Petra, továbbá az idén csatlakozott Elek Zsófia, Tyukodi Levente, Varga Réka, dr. Kopcsányi Márton, részidőben Vörös Annamária, továbbá a Gyógyszerhatástani Tanszékről dr. Poór Miklós vezetésével dr. Faisal Anna Zelma és dr. Fliszár-Nyúl Eszter.

A múzeumi látogatók a gyógyszerészet – a gyógyszerészképzés megítéléséről nagyon kedvező tapasztalatokkal, jó benyomással térhettek haza.

A résztvevőknek köszönetünket fejezi ki:

Mayer Klára c. egyetemi docens

a „Lárencz László” Gyógyszerésztörténeti Csoport,

és a Dékány Miklós Alapítvány

Képgaléria.