Mozsonyi Sándor Emlékérmet kapott a pécsi gyógyszerészi szakmai hétvégék szervező csapata

2020. szeptember 16.

A Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógyszerügyi Szervezési és Közigazgatási Szakosztálya által adományozott kitüntetés átadására került sor az MGYT által szervezett Congressus Pharmaceutics Hungaricus XVI. 3 napos kongresszusának harmadik napján, szeptember 12-én. Idén a globális járványhelyzetnek köszönhetően online keretek között rendezték meg az eseményt.

A díjazott tekintetében idén rendhagyó módon nem egyetlen egy embert szeretett volna díjazni az MGYT, hanem egy csoportot, mégpedig a kórházi-klinikai gyógyszerészi pécsi szakmai hétvégék szervezőit. A több mint 8 éves múlttal rendelkező gyógyszerészi továbbképző szakmai hétvégét 2020-ban a COVID-19 pandémia függvényében el kellett halasztani, de ez nem tette semmissé az elmúlt évek a szakmát szolgáló és gyakorlatorientált pécsi hétvégékbe fektetett szorgalmas és alázatos munkát. Ez a díj mindenkinek szól, aki valamilyen módon, de részt vett a szakmai hétvége megvalósításában, így a következő személyek:

  • Ábrahám Eszter
  • Botz Lajos
  • Gyimesi Nóra
  • Fittler András
  • Langer András
  • Lovász Andrea
  • Somogyi-Végh Anna
  • Süle András
  • Szabó-Gabara Krisztina
  • Takács Gábor
  • Vida Róbert

2012-ben 20 lelkes, fiatal kórházi gyógyszerész részvételével kezdődött el a rendezvénysorozat, amely kapcsán akkor még nem kristályosodott ki, hogy ez egy rendezvénysorozat lesz. Az elmúlt évek érdeklődése olyan szintű emelkedő tendenciát mutatott, hogy ma már elmondható, hogy minden 5. kórházi gyógyszerész részt vett a pécsi továbbképzésen.

A pécsi hétvégék egyik jellegzetessége, hogy idő-hatékony, hiszen kevesebb mint egy nap leforgása alatt terítékre kerülnek a kórházi gyógyszerészi szakma aktualitásai. A szakmai programot általában az előző évi program résztvevőinek javaslatai alapján állítják össze, majd ennek függvényében kérik fel az a különböző előadókat a gyakorlatorientált előadások megtartására. A prezentációk révén lehetőség nyílik arra, hogy egy kollektív, nyitott és interaktív diskurzus keretein belül megoldásokkal és javaslatokkal tűzdelt szakmai eszmecserét folytassanak a résztvevők és az előadók a kórházi-klinikai gyógyszerészi szakma jó gyakorlatairól, mindennapi tapasztalatairól és kihívásairól.

Az elmúlt évek előadásainak tapasztalata summázta a szakma számára, hogy a betegre szabott gyógyszerosztás szubsztanciális részét képezi egy sikeres terápiának. A klinikákon dolgozó teamek rendkívüli kulcsszereplője a kórházi gyógyszerész, aki a gyógyszeres terápia biztonságáért és költség-hatékonyságáért, illetve a gyógyszer felírási folyamat racionalizálásáért is felel.

Karunk gratulál a csapatnak az elismerés elnyeréséért!