Sikeres nemzetközi együttműködés a GYTK-án: A természetes vegyületeket ismertető tananyagfejlesztésben vesz részt a Farmakognóziai Intézet

2021. január 21.

A PTE GYTK Farmakognóziai Intézetének részvétele nemzetközi tananyagfejlesztési pályázatban

A természetes vegyületek az emberi szervezetre gyakorolt sokféle pozitív hatásuk miatt mindig is az érdeklődés középpontjában álltak. Napjainkban nagyon jelentős számban használnak növényi-alapú termékeket a világ minden országában. A gyógynövényekkel kapcsolatos tudás folyamatosan változik, bővül, amit szükséges mind a gyógyításban résztvevő szakemberekkel, mind pedig a felhasználókkal megismertetni. E célból indult el egy nyílt hozzáférésű oktatási anyag fejlesztése a természetben előforduló molekulákkal kapcsolatban [Open access Educational Materials on Naturally Occurring Molecules – sources, biological activity and use (OEMONOM)], hogy érthető, ingyenes és könnyen elérhető anyagokat készítsen szakemberek, orvosbiológiai képzésekben részt vevő hallgatók, valamint laikusok számára a természetes vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásai kapcsán.

A projekt (ERAMUS+ KA203  Strategic partnership) 8 európai egyetem együttműködésével jött létre, és a résztvevő egyetemek saját anyanyelvén (cseh, francia, német, magyar, olasz, portugál, szlovák és szlovén) is elérhetőek lesznek az anyagok, nemcsak angol nyelven. Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézete vesz részt a projektben, olyan nemzetközi egyetemekkel együttműködve, mint a Charles University, University of Bologna, Universite De Lorraine, University of Porto, Comenius University in Bratislava, University of Ljubljana. A projekt időtartama 36 hónap (2020. szeptember 1. – 2023. augusztus 31.).

A projekt hivatalos honlapja:

https://portal.faf.cuni.cz/OEMONOM/EN/

PTE GYTK Farmakognóziai Intézet tananyagfejlesztő munkatársai