Esemény

PAF (Pozitív Attitűd Formálás) Egyesület - együttérzés workshop orvostanhallgatóknak, oktatóknak

Pszikon
2021. október 19, kedd 10:00–12:00

A Segítónek ki segít? Együttérző esetmegbeszélés

 

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Wellbeing programja keretében meghívunk a PAF Alapítvány Együttérző esetmegbeszélés programjára.

A 2 órás csoportos ülés célja, hogy az orvostanhallgatók jóllétéhez hozzájáruljunk az önismeret, a reflexió, az együttérzés erejével. Hiszünk benne, hogy a kapcsolat gyógyít. Az orvos a saját személyiségével is gyógyít, és ezt érdemes karbantartania. Ahhoz, hogy egészséges, reziliens és jó orvos legyen legyen a hétköznapokban, fel kell dolgoznia a traumákat, veszteségeket. Hiszünk benne, hogy az orvosi hivatás része az átélt élmények, veszteségek, traumák, heves érzelmeket kiváltó esetek vagy kollégákkal átélt konfliktusok professzionális feldolgozása. Ez egy „tükör, amit minden nap tisztítani kell”. Az együttérző esetmegbeszélések egy kórházi osztályon vagy az egyetemen erősítik az egyén és a csapat „immunrendszerét”, „öngyógyító képességét”, rezilienciáját, és az együttérzés megélésén keresztül ez a kiégés megelőzésének egyik hatékony eszköze.

 

Együttérző esetfeldolgozás. A csoportos találkozón a résztvevők saját eseteiket, helyzeteiket hozzák be, és ezt dolgozzuk fel közösen, védett környezetben, szakember facilitálásával – az egészségügyben bevált PAF módszertant követve. (Ennek előfutára a Bálint-csoport.)

A kórházi osztályokon felmerült esetek témái: veszteségfeldolgozás, etikai kérdések, kiégés kezelése, lelki ellenállóképesség (reziliencia) fejlesztése, tudásmegosztás, jó gyakorlatok, személyes visszajelzések egymásnak, konfliktuskezelés, kommunikáció a betegek, hozzátartozók felé, energizálás, változáskezelés, válságkezelés (pl. átvezényelt kollégák integrációja), protokollok javítása, folyamatfegyelem fejlesztése.

Időpont: 2021. október 19., 10:00

Regisztráció

Facilitátorok: Mezei Andrea és Bodor Márton (PAF Alapítvány)

PAF HELP

Akik szeretnének egyéni támogatást a csoportos találkozó után, ingyenesen hívhatják az egészségügyi dolgozóknak rendelkezésre álló PAF HELP telefonos támogatást: 0680-080-292  https://www.pafhelp.hu/

 

 A PAF (Pozitív Attitűd Formálás) – Az emberibb egészségügyért Alapítványt (http://pafalapitvany.hu/) Mezei Andrea indította el 2011-ben, és független civil mozgalomként működik. 10 év alatt 69 kórházi osztályon végzett fejlesztést. Önkéntes tagjai pszichológusok, coachok, szervezetfejlesztési tanácsadók, orvosok, ápolók.